НБУ запроваджує керовану гнучкість обмінного курсу: Пишний пояснив, що це означає

Читать на русском
Національний банк України з 3 жовтня переходить у режим керованої гнучкості обмінного курсу гривні. Офіційний курс визначатиметься ситуацією на міжбанківському валютному ринку за активної участі НБУ.
Фото: forbes.ua

Національний банк України з 3 жовтня переходить у режим керованої гнучкості обмінного курсу гривні.

Про це йдеться в офіційній заяві регулятора.

НБУ спрогнозував, що буде з комунальними тарифами до 2025 рокуТарифи на деякі комунальні послуги зростатимуть під час війни. У НБУ очікують, що дія мораторію закінчиться в 2025 році, після чого буде підвищення всіх тарифів.

Офіційний курс визначатиметься ситуацією на міжбанківському валютному ринку за активної участі НБУ.

«НБУ продовжить контролювати ситуацію на валютному ринку та залишається ключовим гравцем на ньому, компенсуючи структурний дефіцит іноземної валюти. Завдяки цьому курс змінюватиметься в обидві сторони. У той же час НБУ суттєво обмежуватиме ці коливання, не допускаючи як значного послаблення гривні, так і суттєвого зміцнення», – йдеться у заяві.

Глава НБУ Андрій Пишний уже прокоментував зміни. Під час брифінгу він уточнив, що запровадження такого режиму не означає, що Нацбанк відпустив курс гривні – регулятор і далі буде присутнім на ринку, «щоб згладжувати надмірні коливання».

«Ні, ми не повернулися до режиму плаваючого курсоутворення, який існував до повномасштабного вторгнення. Ми зараз цей варіант навіть не розглядали з огляду на структурний дефіцит валюти на ринку», – сказав Пишний.

Він також уточнив, що зміни переважно помітять представники бізнесу, які купують і продають валюту на міжбанку.

«Правила того сегменту ринку, де купує та продає валюту населення, по суті не зміняться. Українці вже давно живуть в умовах плаваючого готівкового курсоутворення», – підкреслив Пишний.

Нагадаємо, 29 серпня НБУ пом'якшив обмеження продажу населенню безготівкової валюти.

Раніше у Мінфіні спрогнозували курс долара на наступний рік.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: