Нацбанк уперше за рік знизив облікову ставку

Читать на русском
Правління Національного банку України ухвалило рішення знизити облікову ставку на три пункти – з 25% до 22%. Її вдалося знизити завдяки формуванню низки чинників.
Фото: vechirniy.kyiv.ua

Правління Національного банку України ухвалило рішення знизити облікову ставку на три пункти – з 25% до 22%.

Про це йдеться у заяві, опублікованій пресслужбою регулятора.

Як здорожчало життя українців за рік повномасштабної війниЯк за рік повномасштабної війни в Україні змінилися основні економічні показники, тарифи, ціни, зарплати – на інфографіці.

Ставку вдалося знизити завдяки формуванню необхідних передумов, у тому числі швидкому зниженню інфляції, стійкій ситуації на валютному ринку та високому рівню міжнародних резервів.

«Правління НБУ також знизило ставку за депозитними сертифікатами овернайт на 2 п.п. до 18%, а за кредитами рефінансування на 3 п.п. до 24%», – заявили у Нацбанку.

Пресслужба регулятора також повідомила, що оновлений макропрогноз НБУ передбачає подальше зниження облікової ставки. Водночас зазначається, що цей процес відбуватиметься поступово.

«Головною передумовою цього є підтримка достатньої привабливості гривневих активів, що забезпечить захист заощаджень у національній валюті від інфляційного знецінення. Збереження інтересу громадян до гривневих інструментів є важливим елементом забезпечення курсової стійкості при пом'якшенні валютних обмежень та переході до більшої гнучкості обмінного курсу», – резюмували у Нацбанку.

Це перше зниження ставки з червня 2022 року. Тоді її підняли одразу з 10% до 25%.

Нагадаємо, 6 липня голова регулятора Андрій Пишний повідомив, що міжнародні резерви України досягли рекордної позначки.

Раніше у НБУ назвали очікувану суму фінансової допомоги від партнерів у 2023 році.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: