Кулеба пояснив, які дві перешкоди заважають появі винищувачів F-16 в Україні

Читать на русском
Україні потрібно буде вирішити два ключові завдання перед початком постачання американських винищувачів F-16, вважає міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Йдеться про навчання українських льотчиків та підготовку необхідної інфраструктури.
Фото: РБК-Україна

Україні потрібно буде вирішити два ключові завдання перед початком постачання американських винищувачів F-16.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в ефірі програми «Сніданок з 1+1».

Винищувачі F-16 для України: що відомо про навчання пілотів та постачання літаківНідерланди та Данія оголосили про готовність передати Україні винищувачі F-16. Перші літаки прибудуть цього року. Наші пілоти вже проходять підготовку одразу у кількох країнах. Докладніше – на інфографіці.

Йдеться про навчання українських льотчиків та підготовку необхідної інфраструктури.

«Щойно ці завдання будуть вирішені – літаки будуть в Україні. Тобто, єдині перешкоди для того, щоб F-16 з'явилися в українському повітрі – це тренування пілотів та підготовка інфраструктури», – сказав глава МЗС.

За словами Кулеби, союзники вже ухвалили принципові рішення щодо F-16, тому все тепер залежить від нашої країни. Він також додав, що передача F-16 у першій половині 2024 року буде «оптимістичним сценарієм» для України.

«Ви пам'ятаєте турне президента, коли він перебував у Нідерландах, Данії, коли ми показували літаки, які літатимуть у нашому повітряному просторі. Останнє досягнення авіаційної коаліції – це рішення Бельгії надати літаки», – сказав міністр.

Нагадаємо, що коаліцію країн, які навчатимуть українців експлуатації та обслуговування F-16, очолили США, Нідерланди та Данія. Допомогти із навчанням погодилися 11 країн.

Очікується, що перші винищувачі від Нідерландів та Данії будуть передані Україні у 2024 році.

Раніше у ЗСУ заявили, що українські пілоти, які проходять навчання за кордоном, за кілька тижнів почнуть польоти з інструкторами на реальних літаках F-16.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: