Наступальні операції росіян біля Авдіївки зазнали невдач – ISW

Читать на русском
Спроби росіян атакувати Авдіївку Донецької області 13 жовтня провалилися. ЗСУ продовжують відбивати ворожі атаки.
Фото: Генштаб ЗСУ

У п'ятницю, 13 жовтня, російські війська продовжували наступальні операції в районі Авдіївки, однак їх атаки провалились по усьому місту.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

В ISW пояснили, чому війська рф посилили атаки на АвдіївкуРосіяни намагаються здійснювати наступ на Авдіївку, проте експерти ISW мають сумніви, що їх спроби призведуть до ширших оперативних та стратегічних переваг.

Аналітики зазначають, що Кремль прагне показати свої наступальні операції біли Авдіївки та інші локальні дії як перехоплення оперативної ініціативи в Україні.

За інформацією російських джерел, 13 жовтня окупанти атакували райони на північ і південь від Авдіївки. Геолокаційні кадри, опубліковані 12 і 13 жовтня, вказують на те, що війська рф просунулися на південь від Красногорівки (5 км на північ від Авдіївки) і на південний схід від Первомайського (11 км на південний захід від Авдіївки).

Також росіяни опублікували суперечливі повідомлення російського контролю над Авдіївським коксохімічним заводом.

«Наразі не знайдено жодних доказів того, що російські сили контролюють завод», – говориться у звіті ISW.

Українські військові повідомили, що ЗСУ продовжують відбивати атаки загарбників навколо Авдіївки. Для цього, за словами російського військового блогера, українські захисники використовують, зокрема, мінні поля, що дозволяє уповільнити просування росіян.

Крім того, за словами російського добровольця з 4-ї бригади так званої «ЛНР» (2-й армійський корпус, Південний військовий округ), зношені стволи знижують точність російської артилерії поблизу Авдіївки.

Також він припустив, що війська рф можуть «стиснути український периметр», захопивши менш укріплену українську територію поблизу Авдіївки. У той же час він висловив занепокоєння, що російські генерали невірно розцінять ці обмежені просування та спробують прискорити наступ на Авдіївку. Це, за словами добровольця, може призвести до того, що росіяни «бити по бетонних укріпленнях», поки їхні сили не закінчаться.

Експерти ISW також зазначають, що військове командування росіян обмежує обговорення російських наступальних операцій навколо Авдіївки в інформаційному просторі з метою контролю будь-яких наративів, що виникають у російському інформаційному просторі навколо операцій.

Нагадаємо, 13 жовтня повідомлялося, що ворог перекинув під Авдіївку додаткові бригади.

Це, мабуть, пов'язано з тим, що росіяни зазнають значних втрат на авдіївському напрямі.

Раніше у ВСУ озвучили цілі росіян у боях за Авдіївку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: