Атака ХАМАС дає підстави звинуватити розвідку Ізраїлю – Bloomberg

Читать на русском
Безпрецедентна атака угруповання ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня э одним з найбільших провалів ізраїльської розвідки з часів війни Судного дня.
Фото: Getty Images

Напад ХАМАСу на Ізраїль є складним, оскільки бойовики здійснили численні вторгнення на суші і з моря, а також масовані ракетні атаки. Такі дії передбачають організацію та координацію, які розвідка повинна була виявити.

Про це пише Bloomberg.

У США заявили, що забезпечать Ізраїль усім необхідним для самооборониМіністерство оборони США готове зробити все, щоб Ізраїль мав усе необхідне для захисту від бойовиків ХАМАС.

«Попри те, що Ізраїль – країна, яка перебуває в постійній бойовій готовності, ретельно спланований напад бойовиків застав прем’єр-міністра Беньяміна Нетаньягу зненацька. Тепер перед Ізраїлем та США, які у 2022 році надали країні понад 3 млрд доларів на оборону, постало питання, хто нестиме відповідальність за те, що сталося», – зазначає видання.

Колишній посол США в Ізраїлі та співробітник Ради з міжнародних відносин Мартін Індик зауважив, що ця атака «шокує й тим, що сталася ерез 50 років після того, як Ізраїль не зміг відбити раптовий напад, який Єгипет і Сирія здійснили на єврейське свято Йом Кіпур».

«Тоді була створена комісія для з’ясування причин провалу, ті події стали темою велиої кількості книг та наукових статей», – підкреслив Індик.

У свою чергу офіційні особи Ізраїлю відкинули порівняння з 1973 роком, оскільки «минуло надто мало часу, щоб робити висновки».

«Зазвичай розвідники враховують невдачі у зборі інформації та аналізі, а також ігнорування політиками попереджень розвідки. Щодо атаки на Ізраїль 7 жовтня, країна була у процесі святкування.

Крім того, впродовж багатьох місяців ізраїльтяни протестують проти суперечливої судової реформу Нетаньягу, а ще країна веде переговори зі США та Саудівською Аравією щодо тристоронньої угоди, згідно з якою Вашингтон запропонує Ер-Ріяду гарантії безпеки.

Це може вказувати на те, що армія та розвідка відволіклись на внутрішні фактори», – говориться у матеріалі.

На думку старшого наукового співробітника Фонду Карнегі і колишнього представника Держдепартаменту на Близькому Сході Аарона Девіда Міллера, проблема полягає в тому, що ізраїльтяни не вірили у те, що бойовики ХАМАС ризикнуть перетнути кордон.

«Відсутність достатньої кількості ізраїльських сил у цьому районі стала вагомим прорахунком», – наголосив він.

Журналісти підкреслюють, що події 7 жовтня вражають ще й з огляду на те, що ізраїльські служби безпеки виділяють значні ресурси для моніторингу палестинського суспільства, включаючи ХАМАС.

«Що сталося насправді, покаже тільки час. Попереду – місяці розслідувань, щоб з’ясувати, що знали ЦАХАЛ і Моссад», – йдеться у матеріалі.

Вранці 7 жовтня стало відомо, що по Ізраїлю було завдано масованого ракетного удару з боку сектора Гази, у той час як ХАМАС заявив про початок нової масштабної операції проти Ізраїлю. Бойовики ХАМАС також прорвали кордон на півдні Ізраїлю.

Влада Ізраїлю оголосила надзвичайний стан на всій території країни у зв'язку з атакою бойовиків.

Пізніще прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що його країна перебуває «у стані війни», а не загострення конфлікту з Палестиною.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: