СБУ викрила одну з найбільших мереж російських агентів за час війни

Читать на русском
До складу агентурної мережі на Миколаївщині входило 13 місцевих жителів, які працювали на ФСБ рф.
фото СБУ

Служба безпеки провела в Миколаївській області масштабну спецоперацію, внаслідок якої нейтралізувала ще одну російську агентурну мережу.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Скільки інформаторів рф та коригувальників затримала СБУ за час війниСБУ щомісяця затримує в середньому близько 30 російських інформаторів та коригувальників вогню. Динаміка – на інфографіці.

Повідомляється, що до складу агентурної мережі входило 13 місцевих жителів, які працювали на ФСБ рф.

Зловмисники збирали розвіддані про місця базування та переміщення Сил оборони на території південного регіону. Також вони коригували повітряні атаки рф по житловій та соціальній інфраструктурі обласного центру.

«Координати українських об’єктів російські інформатори передавали до фсб через «зв’язкового». Ним виявився прокремлівський блогер Сергій Лебедєв (більш відомий під псевдонімом «Лохматий»», – розповіли в СБУ.

У червні цього року СБУ викрила його на розвідувально-підривній діяльності проти України і повідомила про підозру в державній зраді та у порушенні законів та звичаїв війни.

Під час розслідування злочинних дій «Лохматого» було встановлено, що за вказівкою фсб він дистанційно створив на території Миколаївщини власну агентуру.

«До її складу увійшли 13 місцевих підписників його Телеграм-каналу. Саме через цей інтернет-ресурс фігурант вербував своїх агентів і потім отримував від них розвіддані», – додали у відомстві.

Співробітники СБУ встановили всіх учасників російської агентури «Лохматого» і затримали їх за різними місцями перебування.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили дев'ятьох затриманих про підозру за ст. 114-2 ККУ. Поки що фігуранти перебувають під вартою.

Ще чотирьох учасників ворожої агентури суд визнав винними у скоєнні злочинів та призначив їм від 8 до 15 років ув'язнення.

Нагадаємо, у Києві агент російської ФСБ намагався вступити до школи «Армії дронів». Раніше було затримано агента-снайпера ФСБ, який готував замах на командування Сил оборони.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: