У Туреччині пояснили, чому влада країни підтримала розширення НАТО

Читать на русском
Напередодні нещодавнього саміту у Вільнюсі, президент Ердоган підтвердив чітку підтримку Туреччиною набуття членства у НАТО Україною. А раніше і Швеції.
klenger/Shutterstock

Поповнення Північноатлантичного альянсу новими членами сприятиме тривалому миру і стабільності у світі, переконаний речник президента Туреччини Реджепа Ердогана Фахретін Алтун.

Про це він представник президента написав у статті для видання Middle East Eye.

«Як держава із другою за розміром армією у НАТО, Туреччина переконана, що розширення альянсу - це ключ до тривалого миру й стабільності у світі. Саме тому Туреччина рішуче підтримує членство у НАТО Північної Македонії та Боснії й Герцеговини», - стверджує Алтун.

Розширення НАТО: з якою періодичністю до Альянсу вступають нові члениЗа всю історію існування Північноатлантичний альянс розширювався дев'ять разів. Докладніше – на інфографіці.

Він нагадав, що «напередодні нещодавнього саміту у Вільнюсі, президент Ердоган підтвердив чітку підтримку Туреччиною набуття членства у НАТО Україною».

«Туреччина підтримує географічне розширення НАТО не проти якоїсь певної країни, а для перетворення Альянсу у всеохопну безпекову організацію, що допоможе досягти стабільності», - пояснив речник президента.

При цьому, Алтун наголосив, що «розширення НАТО не може відбуватися за кошт нашої національної безпеки».

«Контролюючи сухопутний міст між Сходом й Заходом, а також морські шляхи до Чорного моря, для Туреччини критично важливо залишатися у Західному таборі. Давня й глибока відданість Туреччини НАТО береже Європу. Постійна залученість Туреччини - життєво важлива для безпеки континенту», - підсумував він.

Нагадаємо, Ердоган заявив, що Туреччина підтримує суверенітет і територіальну цілісність України, яка заслуговує на те, щоб бути членом НАТО.

Також Ердоган пообіцяв розблокувати вступ Швеції в НАТО.

Згодом Столтенберг назвав причину зняття Туреччиною вето на вступ Швеції до НАТО.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: