Зеленський на Генасамблеї ООН закликав до ядерного роззброєння росії – головні заяви

Читать на русском
Президент України Володимир Зеленський сьогодні, 19 вересня, виступив на дебатах Генеральної Асамблеї Організації Об'єднаних Націй.
Офіс президента

Президент України Володимир Зеленський сьогодні, 19 вересня, виступив на дебатах Генеральної Асамблеї Організації Об'єднаних Націй. Зокрема, він закликав до ядерного роззброєння росії.

Про це йдеться у відео виступу, яке опубліковане на сторінці президента у Фейсбуці.

Український лідер зазначив, що Україна віддала свій третій за величиною ядерний потенціал, і світ довірив його росії. Президент нагадав, що протягом ХХ століття світ навчився утримуватися від використання зброї масового знищення, але ця стратегія «не повинна бути єдиною для захисту світу від останньої війни».

«Злу не можна довіряти»: Зеленський заявив, що знає про спроби укласти «тіньові» угоди з рфПрезидент Володимир Зеленський закликав світ не намагатися укладати тіньові домовленості з росією. Відповідна заява прозвучала під час виступу Зеленського перед Генасамблеєю ООН.

«Україна відмовилася від свого третього за величиною ядерного арсеналу. Тоді світ вирішив, що Росія повинна стати хранителем такої сили. Але подальша історія довела, що саме росія найбільше заслуговувала на ядерне роззброєння ще тоді, у 1990-х. Росія заслуговує на роззброєння і зараз: терористи не мають права володіти ядерною зброєю», - сказав він.

За його словами, росія не тільки поширює свої ненадійні технології будівництва атомних електростанцій, але й перетворює електростанції інших країн на справжні «брудні бомби».

«Світ неодноразово був свідком того, як Росія використовувала енергію як зброю. Кремль озброював нафту і газ, щоб послабити лідерів інших країн. Зараз загроза ще більша. Росія озброює ядерну енергію», - сказав Зеленський.

Як приклад він навів ЗАЕС, яку країна-агресор обстріляла, окупувала і тепер шантажує інших витоками радіації.

«Чи є сенс скорочувати ядерну зброю, коли росія озброює атомні електростанції? Страшне питання. Глобальна архітектура безпеки не пропонує жодної відповіді чи захисту від такої підступної радіаційної загрози... І поки що не існує жодної відповідальності для радіаційних шантажистів», - підкреслив президент.

Зеленський нагадав, що Україна працює над збереженням експортних маршрутів для перевезення зерна.

«Тривожно бачити, як у цей час дехто в Європі підриває солідарність і влаштовує політичний театр, роблячи із зерна трилер. Може здаватися, що вони грають власну роль, але вони допомагають підготувати сцену для московського актора», - зазначив президент, натякаючи на обмеження, які запровадили Польща, Угорщина та Словаччина.

Нагадаємо, Зеленський прибув до США 18 вересня. У Нью-Йорку він вирушив до українських воїнів, які проходять у США лікування та реабілітацію.

21 вересня у Вашингтоні відбудуться переговори Зеленського та президента США Джо Байдена. Останнім часом ЗМІ все частіше пишуть, що американський президент наближається до рішення про передачу Україні ракет великої дальності ATACMS.

Крім того, в ООН Зеленський може перетнутися з главою російського МЗС Лавровим Президент уже прокоментував можливий контакт із представником країни-окупанта.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: