Росія, Китай та США модернізують та розширюють свої ядерні полігони – супутникові фото

Читать на русском

Росія, Китай та США за останні роки суттєво розширили та модернізували свої ядерні полігони, свідчать супутникові знімки. Це натяк на те, що країни можуть поновити ядерні випробування.
Ілюстративне фотоtravelnevada.com

Росія, США та Китай останніми роками побудували нові об'єкти та викопали нові тунелі на своїх ядерних полігонах. Хоча немає доказів того, що країни готуються до неминучих ядерних випробувань, супутникові знімки свідчать про недавнє розширення полігонів.

Про це пише CNN.

Як змінювалися розміри ядерних арсеналів США, росії та інших країн «клубу»Скільки ядерних боєголовок налічується у світі та як змінювалися розміри арсеналів дев'яти ядерних держав – на інфографіках.

Супутник зняв китайський полігон у Сіньцзян-Уйгурському автономному районі, російський – на архіпелазі Північного Льодовитого океану, американський – у пустелі Невада.

Знімки за останні три-п'ять років показують нові тунелі, дороги і складські приміщення, а також рух транспортних засобів, що в'їжджають і виїжджають з цих об'єктів.

«Ми бачимо дійсно багато натяків на те, що росія, Китай і США можуть відновити ядерні випробування», – зазначає американський експерт з ядерного нерозповсюдження Джеффрі Льюїс. Підземні випробування було заборонено договором від 1996 року: Китай та США підписали договір, але не ратифікували його.

Полковник ВПС США у відставці та колишній аналітик розвідки Седрік Лейтон вивчив зображення ядерних об'єктів трьох держав і дійшов аналогічного висновку: «Зовсім очевидно, що всі три країни — росія, Китай та США — вклали багато часу, зусиль та грошей не лише у модернізацію своїх ядерних арсеналів, а й у підготовку видів діяльності, які будуть потрібні для проведення випробувань».

За словами аналітиків, розширення полігонів ризикує спровокувати гонку за модернізацію інфраструктури для випробувань ядерної зброї в період глибокої недовіри між США та двома авторитарними урядами. «Загроза ядерних випробувань полягає в тому, наскільки вони прискорюють зростаючу гонку озброєнь між США, з одного боку, і росією і Китаєм, з іншого», – сказав Льюїс.

Так, за даними супутникових знімків, у 2021-2023 роках на російському полігоні велося масштабне будівництво: у порт прибували кораблі та нові транспортні контейнери, взимку розчищалися дороги, у горах проривалися тунелі.

«За останні п'ять чи шість років ми бачили, як росія риє нові тунелі, а це говорить про те, що вони готові відновити ядерні випробування», – вважає Льюїс.

«Мені зрозуміло, що росіяни готуються до можливого ядерного випробування», — додав Лейтон.

Підвищена активність була також виявлена на китайському ядерному полігоні в Лоб-Нурі: за останні роки там було розкопано новий, п'ятий підземний тунель, і було збудовано нові дороги. Крім того, у головній адміністративній та допоміжній зоні ведеться нове будівництво. У 2021 та 2022 роках було збудовано нове сховище, яке можна буде використовувати для зберігання вибухових речовин.

Знімки, зроблені над американським ядерним полігоном у Неваді, показують, що підземний об'єкт значно розширено в період з 2018 до 2023 року. У відповідь на запит CNN представник NNSA підтвердив, що на полігоні в Неваді проводиться «рекапіталізація інфраструктури та наукових можливостей».

Нагадаємо, за даними Міжнародної кампанії із заборони ядерної зброї, дев'ять країн у 2022 році витратили 82,9 млрд доларів на модернізацію свого ядерного арсеналу.

Крім того, Стокгольмський інститут дослідження проблем світу зафіксував, що ядерні держави продовжують модернізувати свої ядерні арсенали та розгорнули нові ядерні боєголовки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: