Заволодіння 1,3 млрд грн ДП «Зоря»-«Машпроект»: про підозру повідомили п'ятьом

Читать на русском
Антикорупційні органи правопорядку оголосили підозри п'ятьом фігурантам справи про заволодіння коштами держзаводу.
Зоря-Машпроект

НАБУ та САП повідомили про підозру чотирьом колишнім генеральним директорам державного підприємства «Науково-виробничий комплекс газотурбобудування «Зоря»-«Машпроект», що входить до складу державного концерну «Укроборонпром», і ще одному підприємцю у заволодінні 1,32 млрд грн заводу.

Про це повідомляють прес-служби органів.

Раніше «Слово і діло» повідомляло, що НАБУ і САП проводили обшуки в ексгендиректора заводу «Зоря»-«Машпроект» Юрія Марковцева і вилучило в нього телефон. На телефоні було віднайдено низку листувань, в тому числі з працівниками заводу.

«26 вересня 2023 року за процесуального керівництва прокурора САП детективи НАБУ за оперативного супроводу Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції повідомили про підозру у заволодінні у складі організованої групи 62 млн доларів коштів державного підприємства 4 колишнім генеральним директорам державного підприємства «Зоря»-«Машпроект» та директору приватної компанії-нерезидента», – інформує САП.

Слідство встановило, що керівництво заводу «Зоря»-«Машпроект», яке експортувало продукцію власного виробництва за кордон, організувало схему заволодіння коштами держпідприємства. Для цього з компанією-нерезидентом уклали низку агентських угод, за якими вона нібито мала надавати послуги з пошуку та проведення переговорів з потенційними покупцями продукції держпідприємства щодо укладання з ними відповідних зовнішньоекономічних контрактів.

У результаті протягом 2013-2018 років на рахунки компанії-нерезидента держпідприємство безпідставно перерахувало 61,98 млн доларів як оплату за удавані агентські послуги. Завдання ДП збитків на цю суму підтверджується висновком судової економічної експертизи.

За даними «Слово і діло», у справі фігурує офшорна компанія Vasvik Marine Consultants & Suppliers Limited.

Крім Марковцева завод «Зоря»-«Машпроект» очолювали в час заволодіння коштами Олександр Похилко, Юрій Султанський і Костянтин Картошкін.

Нагадаємо, НАБУ також розслідує схему заволодіння коштами «Харківобленерго».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: