Вибори до Сейму: за кого можуть віддати голоси поляки

Читать на русском

У Польщі менш ніж за місяць, 15 жовтня, відбудуться парламентські вибори. Цей фактор називають одним із ключових у нинішньому загостренні відносин з Україною. Основним електоратом правлячої партії країни – «Право і справедливість» – є фермери. За словами експертів, останні жорсткі заяви та кроки щодо ввезення українського зерна були зроблені урядом, щоб утримати їхні голоси та не допустити протестів, як це було навесні. Що відомо про майбутні вибори – на інфографіці «Слово і діло».

За голоси польських виборців на виборах до Сейму змагатимуться шість партій:

  • консервативна партія «Право та справедливість» (Prawo i Sprawiedliwość), лідером якої є віцепрем'єр Ярослав Качинський. У їхній передвиборчій програмі у цілі зовнішньої політики йдеться, що партія хоче зміцнювати співпрацю з країнами Центральної та Східної Європи, розвивати співпрацю з країнами ЄС та підвищити значущість Польщі у міжнародних структурах.

  • Ліберальна «Громадська коаліція» (Koalicja Obywatelska), яку очолює колишній прем'єр Дональд Туск. Вона своєю метою у зовнішній політиці декларує зміцнення позицій Польщі у Євросоюзі, а також співробітництво зі США, Канадою та Австралією.

  • Ліберальний блок «Третій шлях» (Trzecia Droga) на чолі з Шимоном Головнею та Владиславом Косіняком-Камишем.

  • «Ліві» (Lewica), з лідерами Влодзімежем Чажастим та Робертом Бедронем, які сповідують демократичний соціалізм.

  • Ультраправа «Конфедерація (Konfederacja), лідерами якої є Кшиштоф Босак та Славомір Ментцен. Партія має доволі антиукраїнську риторику.

  • Об'єднання «Безпартійні самоврядуванці» (Bezpartyjni Samorządowcy), лідером якого є мер Любліна Роберт Рачинський.

За даними опитувань, найбільша підтримка зараз у правлячої партії – 32,6-32,8% голосів виборців. На другому місці «Громадська коаліція (за різними опитуваннями партію підтримують 26,3% або 26,6% виборців), на третьому – «Третій шлях» (10,6%). Bezpartyjni Samorządowcy поки, за даними опитувань, не долає бар'єр для проходу до Сейму.

Партія «Право і справедливість» у разі перемоги, на думку професорки Лондонської школи економіки та політичних наук Аніти Пражмовської, може створити коаліцію з «Конфедерацією».

Перемога правлячої партії, за словами експертів, не принесе змін у політиці щодо України – Польща й надалі надаватиме підтримку, оскільки вважає поразку росії у своїх інтересах. Крім того, може знизитися градус напруги із зернового питання.

Втім, і перемога опозиційних Koalicja Obywatelska, Trzecia Droga та Lewica, ймовірно, також не змінить рівня підтримки України.

Нагадаємо, з інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, скільки часу до виборів залишилося в інших країнах-партнерах України.

Також ми писали, яку допомогу Польща надавала Україні протягом повномасштабної війни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: