Зустріч Дуди та Зеленського у США скасовано – ЗМІ

Читать на русском
Заплановану на вівторок, 19 вересня, зустріч президентів Польщі та України, які вирушили до Нью-Йорка на Генасамблею ООН, скасували.
Фото: Jakub Szymczyk/KPRP

Президенти Володимир Зеленський і Анджей Дуда мали зустрітися під час 78-ї сесії Генасамблеї ООН, однак їхню зустріч скасовно.

Про це повідомляє видання Rzeczpospolita.

Як зазначається, Дуда повідомив, що у зв’язку зі зміною часу зустрічі засідання було знято з порядку денного.

Як змінювалася вартість експорту української аграрної продукції до ЄвросоюзуВартість експорту сільгосппродукції з України до Євросоюзу до та після запровадження пільгового режиму – на інфографіці.

Однак Дуда також визнав, що, незважаючи на свої плани, не зміг зустрітися з Володимиром Зеленським «з організаційних причин» – затримки в графіку виступів лідерів на Генеральній асамблеї ООН, але не виключає, що зустріч відбудеться пізніше.

Варто зазначити, що зустріч була знаковою в контексті конфліктів, які виникли між Польщею та Україною у зв’язку з одностороннім продовженням урядом у Варшаві ембарго на українське зерно.

Водночас, польський президент у вівторок прокоментував рішення Варшави запровадити односторонні обмеження на імпорт української сільськогосподарської продукції, яке Київ оскаржує в межах Світової організації торгівлі.

На брифінгу для польських ЗМІ за межами штаб-квартири ООН у Нью-Йорку Дуда порівняв Україну з потопельником, пояснивши, що «кожен, хто колись брав участь у порятунку потопельника, знає, що він неймовірно небезпечний, що він може затягнути себе на глибину».

«Це трохи схоже на ситуацію між Польщею та Україною. Україна перебуває під російським нападом, без сумніву, в дуже складній ситуації, хапається за все, що може. Чи можна на неї ображатися? Звичайно, можна обурюватися. Чи потрібно нам діяти так, щоб убезпечити себе від того, щоб не постраждати від потопельника? Звичайно, ми повинні діяти так, щоб захистити себе від того, щоб потопельник не заподіяв нам шкоди, тому що якщо потопельник заподіє шкоду і втопить нас, то він не отримає допомоги. Тому ми повинні дбати про свої інтереси, і ми будемо робити це ефективно і рішуче», – заявив він.

Нагадаємо, 15 вересня Європейська комісія зняла заборону на імпорт зерна та ще трьох видів української агропродукції до п'яти країн ЄС. Водночас Польща, Словаччина та Угорщина оголосили про односторонні обмеження.

Зрештою Україна подала до Світової організації торгівлі позови проти Угорщини, Польщі та Словаччини. Пізніше у Польщі заявили, що не змінять рішення щодо імпорту українського зерна.

Також стало відомо, що Польща може не продовжити пільги та скоротити допомогу для біженців з України.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: