Україна сьогодні розпочне процес подання позову до СОТ проти трьох країн – Мінекономіки

Читать на русском
Україна подасть позов до СОТ проти Польщі, Словаччини та Угорщини через заборону ввезення зерна. Крім того, готуються заходи у відповідь проти польського експорту фруктів та овочів.
agropolit.com

Україна сьогодні, 18 вересня, розпочне процес подання позову проти Польщі, Угорщини та Словаччини до Світової організації торгівлі через відмову зняти заборону на імпорт української сільськогосподарської продукції.

Про це Politico сказав торговельний представник України, заступник міністра економіки Тарас Качка.

Як змінювалася вартість експорту української аграрної продукції до ЄвросоюзуВартість експорту сільгосппродукції з України до Євросоюзу до та після запровадження пільгового режиму – на інфографіці.

«Важливо довести, що ці дії є юридично неправомірними. І тому завтра (18 вересня – ред.) ми розпочнемо судовий розгляд», — заявив Качка в неділю ввечері.

Він також додав, що Україна готується вжити заходів у відповідь проти польського експорту фруктів та овочів. «Польська заборона не допоможе фермерам, вона не вплине на ціни, тому що ціни глобальні — те, що вони роблять, ґрунтується на громадській думці», – зазначив чиновник.

За словами Качки, заходи трьох країн щодо української агропродукції є заявою про тотальну недовіру до Єврокомісії, яка вирішила зняти ембарго.

«Протягом багатьох років саме Європейська комісія є посередником у торговельних переговорах та інститутом торгової політики для всього ЄС. І ми звикли працювати на цій основі. Системний підхід Будапешта та Варшави щодо ігнорування позиції інституцій ЄС у торговельній політиці, я думаю, буде проблемою для ЄС загалом, тому що там тут немає єдності», – сказав він.

Нагадаємо, Європейська комісія зняла заборону на імпорт зерна та ще трьох видів української агропродукції до п'яти країн ЄС.

Водночас Польща, Словаччина та Угорщина оголосили про односторонні обмеження.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: