Бізнес деяких олігархів, які допомагають ВПК росії, досі не конфісковано в Україні – StateWatch

Читать на русском

Понад 20 російських олігархів продовжують частково мати бізнес в Україні і при цьому спонсорувати кремлівський режим.
Фото Слово і діло

В Україні досі залишаються не конфісковані комерційні компанії, які прямо чи опосередковано належать 25 російським олігархам, які допомагають роботі військово-промислового комплексу країни-агресора.

Про це повідомляє проект Trap Aggressor аналітичного центру StateWatch з посиланням на власний реєстр активів російських олігархів в Україні та базу «Хто працював на війну» російського опозиційного видання «Проєкт».

Яке майно російських бізнесменів конфіскували в Україні через судВАКС конфіскував активи і майно в Україні олігархів Ротенберга, Дерипаски, Євтушенкова та інших. Більше – на інфографіці.

Серед найбільших власників бізнесу в Україні російський олігарх Михайло Фрідман.

«Попри втрату «Альфа-банку» в Україні після нещодавньої націоналізації банку, наразі він прямо чи опосередковано володіє частками у структурі власності мобільного оператора «Київстар», підприємств з виробництва води «Моршинська» та «Миргородська», компанії «Альфа Страхування» тощо», – сказано у повідомленні.

Крім того, пише StateWatch, журналістські розслідування доводять, що компанії російської групи «Альфа» Фрідмана фінансували російські військові заводи, а також надавали послуги страхування для Росгвардії.

Інший російський олігарх Олексій Мордашов продовжує володіти в Україні туристичною агенцією Tui та компанією «Северсталь-дистрибуція».

«Російська корпорація Северсталь Олексія Мордашова постачала російським заводам ВПК більше десяти марок сталі», - зазначають аналітики.

Російсько-грецький бізнесмен та власник морського порту Салоніки в Греції Іван Саввіді володіє в Україні компанією з виробництва продукції з пластмаси «Пентопак» та компанією з торгівлі «Атлантіс-Пак Україна», які раніше були заарештовані та передані до Агентства з розшуку та менеджменту активів.

«Федерація греко-російського бізнесмена «Греки Росії», яку фінансує Саввіді, передала автомобілі та генератори терористичним структурам і ватажку так званої ДНР Денису Пушиліну», – вказує портал.

Серед інших відомих олігархів росії, які підтримують країну-агресора, проте мають досі не конфіскований бізнес в Україні: Вагіт Алекперов, Алішер Усманов, Юрій Ковальчук тощо.

Загалом, за підрахунками Trap Aggressor, великим російським бізнесменам, які працюють з кремлем, поки що в Україні належать щонайменше 88 компаній зі сфер енергетики, логістики, промисловості, готельного бізнесу.

Нагадаємо, раніше в StateWatch писали про те, що після вторгнення під санкції РНБО потрапили лише 3 компанії російського ВПК. Також повідомлялося, що майже 20 російських підприємств ВПК, які постачали техніку на війну з Україною, не під санкціями.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: