Мінекономіки спрогнозувало зростання ВВП цього року: на скільки саме

Читать на русском
Відомство прогнозує, що у найближчі роки рівень інфляції продовжить сповільнюватися. Всі інституції переглядають прогнози росту ВВП в бік збільшення.
Ілюстративне фотоGetty Images

У Міністерстві економіки України очікують, що у 2023 році ВВП України зросте щонайменше до 4%.

Про це повідомляє пресслужба відомства, з посиланням на заяву першого віцепрем’єр-міністра – міністра економіки Юлії Свириденко.

Як здорожчало життя українців за рік повномасштабної війниЯк за рік повномасштабної війни в Україні змінилися основні економічні показники, тарифи, ціни, зарплати – на інфографіці.

«Ми прогнозуємо, що у найближчі роки рівень інфляції продовжить сповільнюватися. Всі інституції переглядають прогнози росту ВВП в бік збільшення. Мінекономіки очікує, що зростання в 2023 році буде ближче до 4%. Це більш оптимістичний прогноз, ніж у НБУ, який очікує зростання на рівні 2,9% ВВП», - сказала вона.

Свириденко зазначила, що попри втрату 29,6% ВВП минулого року, Україні вдалося зберегти макрофінансову стабільність, яку забезпечили підтримка наших партнерів і політичні рішення українського уряду. За її словами, завдяки цьому у 2023 році споживча інфляція сповільниться до 10,6%, а базова інфляція – до 9%. Свириденко наголосила, що це відбувається попри руйнування росією Каховської дамби та повернення до довоєнного рівня оподаткування пального.

Перший віцепрем'єр додала, що у середньостроковій перспективі можна очікувати зростання економіки на рівні 3,5% - у 2024 році та на 6,8% - у 2025 році. Але навіть попри такі оцінки економіка має більший потенціал для відновлення.

Також, за прогнозами Міністерства економіки, рівень безробіття цього року знизиться до 19%, а у 2024-2025 роках – до 16,9% і 14,4% відповідно.

«Ключовим фактором високого рівня безробіття є ситуація, коли безробітним бракує навичок, необхідних роботодавцям. Тому ми багато інвестуємо в заклади, які допомагають навчати та перекваліфіковувати безробітних», - зауважила очільниця Мінекономіки.

Нагадаємо, Міжнародні резерви України скоротилися вперше за півроку.

Раніше Шмигаль назвав пріоритетні напрямки бюджету на наступний рік.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: