Мінекономіки спрогнозувало зростання ВВП цього року: на скільки саме

Читать на русском
Відомство прогнозує, що у найближчі роки рівень інфляції продовжить сповільнюватися. Всі інституції переглядають прогнози росту ВВП в бік збільшення.
Ілюстративне фотоGetty Images

У Міністерстві економіки України очікують, що у 2023 році ВВП України зросте щонайменше до 4%.

Про це повідомляє пресслужба відомства, з посиланням на заяву першого віцепрем’єр-міністра – міністра економіки Юлії Свириденко.

Як здорожчало життя українців за рік повномасштабної війниЯк за рік повномасштабної війни в Україні змінилися основні економічні показники, тарифи, ціни, зарплати – на інфографіці.

«Ми прогнозуємо, що у найближчі роки рівень інфляції продовжить сповільнюватися. Всі інституції переглядають прогнози росту ВВП в бік збільшення. Мінекономіки очікує, що зростання в 2023 році буде ближче до 4%. Це більш оптимістичний прогноз, ніж у НБУ, який очікує зростання на рівні 2,9% ВВП», - сказала вона.

Свириденко зазначила, що попри втрату 29,6% ВВП минулого року, Україні вдалося зберегти макрофінансову стабільність, яку забезпечили підтримка наших партнерів і політичні рішення українського уряду. За її словами, завдяки цьому у 2023 році споживча інфляція сповільниться до 10,6%, а базова інфляція – до 9%. Свириденко наголосила, що це відбувається попри руйнування росією Каховської дамби та повернення до довоєнного рівня оподаткування пального.

Перший віцепрем'єр додала, що у середньостроковій перспективі можна очікувати зростання економіки на рівні 3,5% - у 2024 році та на 6,8% - у 2025 році. Але навіть попри такі оцінки економіка має більший потенціал для відновлення.

Також, за прогнозами Міністерства економіки, рівень безробіття цього року знизиться до 19%, а у 2024-2025 роках – до 16,9% і 14,4% відповідно.

«Ключовим фактором високого рівня безробіття є ситуація, коли безробітним бракує навичок, необхідних роботодавцям. Тому ми багато інвестуємо в заклади, які допомагають навчати та перекваліфіковувати безробітних», - зауважила очільниця Мінекономіки.

Нагадаємо, Міжнародні резерви України скоротилися вперше за півроку.

Раніше Шмигаль назвав пріоритетні напрямки бюджету на наступний рік.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: