Нацбанк покращив прогноз розвитку економіки на 2023 рік: що буде з інфляцією та ВВП

Читать на русском
Економіка України зростає швидше, ніж очікувалося. Це стало можливим завдяки швидкому відновленню енергетичної системи та м'якій фіскальній політиці регулятора.
Фото: bank.gov.ua

Національний банк України переглянув у бік покращення свої прогнози щодо валового внутрішнього продукту країни та інфляції на цей рік.

Про це йдеться у заяві пресслужби регулятора.

Як здорожчало життя українців за рік повномасштабної війниЯк за рік повномасштабної війни в Україні змінилися основні економічні показники, тарифи, ціни, зарплати – на інфографіці.

Спочатку НБУ прогнозував зростання ВВП на рівні 0,3%, проте після детального аналізу ситуації в країні прогноз економічного зростання у 2023 році було покращено одразу до 2,0%.

У Нацбанку уточнили, що це стало можливим завдяки швидкому відновленню енергетичної системи та м'якій фіскальній політиці регулятора.

Зазначається, що зниження ризиків безпеки з наступного року, яке допускається у базовому сценарії прогнозу НБУ, сприятиме прискоренню економічного зростання – до 4,3% у 2024 році та до 6,4% у 2025 році.

«Так, деокупація територій та повноцінне відкриття чорноморських портів дозволять поступово збільшити промислове виробництво та наростити врожаї. Крім того, очікується розширення внутрішнього попиту завдяки поверненню частини вимушених мігрантів», – йдеться у заяві.

Крім того, НБУ значно покращив прогноз щодо інфляції. Регулятор вважає, що індекс покаже сповільнення до 14,8% за підсумками року, порівняно з 18,7% у попередньому прогнозі.

«Інфляція стрімко знижується, у тому числі завдяки заходам НБУ щодо підтримки курсової стійкості, однак через вплив війни ціновий тиск залишається високим», – повідомили у НБУ.

Разом з тим, Нацбанк ухвалив рішення зберегти облікову ставку на рівні 25%.

Нагадаємо, міжнародні резерви України станом на квітень становили 31 878,2 млн доларів. Такий обсяг є рекордним за останні 11 років.

Раніше у Нацбанку розповіли, скільки гривень було надруковано у 2022 році.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: