Міжнародні резерви України скоротилися вперше за півроку: причина

Читать на русском
Міжнародні резерви України в серпні знизилися на 1 328,8 млн доларів. Так, станом на 1 вересня резерви склали 40 387,2 млн доларів – це на 3,2% менше за показник попереднього місяця.
Фото: bank.gov.ua

Міжнародні резерви України в серпні знизилися на 1 328,8 млн доларів.

Про це йдеться у заяві пресслужби Національного банку України.

Як змінювався обсяг міжнародних резервів Нацбанку у 2021-2022 рокахЯк змінювався обсяг міжнародних резервів Національного банку цього та минулого року – на інфографіці.

Станом на 1 вересня резерви склали 40 387,2 млн доларів – це на 3,2% менше за показник попереднього місяця.

Причиною зниження балансу стали інтервенції НБУ з продажу валюти для покриття різниці між попитом та пропозицією на валютному ринку.

«У серпні 2023 року Національний банк відповідно до балансових даних продав на валютному ринку 2 453,8 млн доларів і викупив у резерви — 4,5 млн доларів. Таким чином, чистий продаж валюти НБУ минулого місяця склав 2449,3 млн доларів», – йдеться у заяві регулятора.

Крім того, на динаміку резервів вплинули надходження на користь уряду та виплати за обслуговування та погашення державного боргу, а також зміна курсів деяких валют.

Як зазначили у НБУ, поточний обсяг міжнародних резервів забезпечує фінансування у 5,4 місяці майбутнього імпорту.

Нагадаємо, раніше міжнародні резерви України послідовно збільшувалися протягом шести місяців. А у серпні обсяг резервів оновив історичний максимум.

Раніше у Мінекономіки заявили, що ВВП України відновлюється швидше, ніж очікувалося.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: