ВВП України відновлюється швидше, ніж очікувалось – Мінекономіки

Читать на русском
Держстат зафіксував зростання реального ВВП України у першому кварталі 2023 року по відношенню до четвертого кварталу 2022 року.
Ілюстративне фото

За підсумками І кварталу 2023 року скорочення ВВП України у річному вимірі становило 10,5%, але порівняно з IV кварталом 2022 року реальний ВВП зріс на 2,4%.

Про це повідомляє пресслужба Мінекономіки з посиланням на дані Держстату.

Як здорожчало життя українців за рік повномасштабної війниЯк за рік повномасштабної війни в Україні змінилися основні економічні показники, тарифи, ціни, зарплати – на інфографіці.

Як зазначається, сезонно скоригований показник зростання становив 2,4%. Це значно краще ніж попередні оцінки Мінекономіки (мінус 14,1%).

«Такі дані свідчать про те, що економіка України адаптується та відновлюється більш швидкими темпами, ніж прогнозувалось раніше. Вона продовжує працювати та долати виклики війни. І це підтверджується зростанням реального ВВП сезонно скоригованого у І кварталі 2023 порівняно із 4-м кварталом 2022 на 2,4%», - зазначила перший віцепрем’єр - міністр економіки Юлія Свириденко.

Також в міністерстві наголосили, що військова агресія продовжує формувати нові шоки та випробування. Спостерігалась затримка роботи зернового коридору, експортери відчували на собі обмежувальні заходи з боку країн сусідів на імпорт та транзит українських сільськогосподарських товарів, до них додаються наразі наслідки підриву росіянами Каховської ГЕС.

Однак, як додали в Мінекономіки, в ІІ кварталі наразі також спостерігається позитивна динаміка ВВП.

Нагадаємо, що Національний банк України переглянув у бік покращення свої прогнози щодо валового внутрішнього продукту країни та інфляції на цей рік.

Також стало відомо, що міжнародні резерви на початок травня становили 35,9 млрд доларів. Це оновлений рекордний рівень за останні 11 років.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: