У Європарламенті закликали Зеленського ветувати законопроєкт про е-декларування

Читать на русском
Група депутатів Європарламенту закликала Зеленського повернути до парламенту законопроєкт про е-декларування з вимогою відкрити реєстр.
Getty Images

Група депутатів Європейського парламенту закликала президента Володимира Зеленського накласти вето на законопроєкт щодо відновлення електронного декларування через те, що реєстр декларацій буде закритим ще рік.

Спільне звернення у Twitter оприлюднив депутат від Німеччини Міхаель Галер.

Повернення е-декларування: як у Раді голосували за законопроєкт та правку про відкриття реєструЯк депутати голосували за поновлення обов'язкового е-декларування, а також за поправку про негайне відкриття реєстру – на інфографіках.

«Верховна Рада України ухвалила законопроєкт, який відновлює обов'язок подавати електронні декларації про майно для чиновників та народних депутатів. Поправка, згідно з якою ці декларації буде закрито для громадськості ще на рік, також була успішна проголосована. Ми звертаємося до президента Зеленського з проханням повернути законопроєкт №9534 до парламенту з вимогою відкрити реєстр та накласти вето на проєкт закону №9587-д у повному обсязі», – написав Галер.

У заяві, підписаній дев'ятьма європейськими депутатами, висловлюється занепокоєння, що закриття реєстру від громадськості не зміцнить довіру українців та міжнародних партнерів, істотно негативно вплине на роботу антикорупційних органів і позбавить одного з ключових елементів громадського контролю над чиновниками.

Нагадаємо, Зеленський заявив, що спочатку проконсультується із віцепрем'єркою з питань євроінтеграції перед підписанням законопроєкту про е-декларування.

6 вересня буквально за кілька годин потрібну кількість голосів для розгляду набрала петиція до президента із закликом накласти вето на цей законопроєкт.

З інфографік «Слово і діло» можна дізнатися, як депутати голосували за весь законопроєкт та за поправку про відкриття реєстру декларації. Ми також писали, як голосували нардепи, яких раніше підозрювали у недостовірному декларуванні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: