Рада може ухвалити скасування відстрочки для деяких студентів протягом місяця – нардеп

Читать на русском
За його словами, зміни торкнуться і тих громадян, які вже вступили у виші здобувати другу вищу освіту в 2022 році.
apostrophe.ua

Законопроєкт №9672 про скасування відстрочки для студентів-здобувачів вищої освіти, старших за 30 років, можуть ухвалити упродовж найближчого місяця.

Про це народний депутат від фракції «Голос», член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко заявив у ефірі телемарафону.

«Це, мабуть, питання найближчого місяця, в залежності, як будуть проходити пленарні засідання, якщо, все ж таки, депутати на засіданні приймуть рішення, що потрібно до нього внести правки й унормувати якісь напрямки, питання щодо аспірантури і таке інше. Можливо, трохи більше часу на це піде», - сказав Костенко.

Веніславський спрогнозував, чи буде масова екстрадиція ухилянтів в УкраїнуМасової екстрадиції чоловіків-ухилянтів в Україну не буде, всі рішення прийматимуться індивідуально, сказав Веніславський.

Він наголосив, що зміни не торкнуться тих, хто навчався до 30 років і отримує освіту послідовно.

Нардеп навів приклади, коли люди, вже маючи вищу освіту, вступали або на магістерський рівень або в технікуми на денну форму навчання. За його словами, є приклади, коли громадяни з вищою військовою освітою, військові, з початком повномасштабного вторгнення вступали у виші на другу вищу освіту і таким чином уникали мобілізації.

«Ми маємо розуміти, що освіта не має бути таким приводом для того, щоб не виконувати свій конституційний обов'язок», - сказав Костенко.

Як зазначається, зміни торкнуться і тих громадян, які вже вступили у виші здобувати другу вищу освіту в 2022 році.

«Законопроєкт виписаний так, що люди, які мають більш як 30 років й іншу освіту, вони втратять права на бронювання і можуть бути військкоматами призвані на службу в межах чинного законодавства. Військкомат буде мати право для того, щоб призвати таких людей, якщо вони підходять за своїми параметрами», - сказав Костенко.

Згідно зі словами народного депутата, межа в 30 років була визначена з урахуванням того, що до цього часу людина вже могла здобути як першу, так і другу вищу освіту.

«Можливо, буде питання, правками воно зміниться. Можливо зроблять 28, або 25. Це буде залежати від того, як бачать народні депутати», - сказав Костенко.

Нагадаємо, у Верховній раді зареєстровані зміни до статті 23 закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», які передбачають скасування відстрочки від призову під час мобілізації для деяких студентів.

Раніше секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що МОН визначатиме, чи доцільне здобуття другої вищої освіти для чоловіків призовного віку під час війни.

Напередодні Міністерство оборони розширило список осіб, які підлягають мобілізації.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: