МОН заблокувало видачу дипломів понад 450 студентам: у чому причина

Читать на русском
Студенти, які з 2019 року користувалися механізмом польського вступу та уникнули здачі ЗНО, доки не отримають дипломи.
фото ZN.ua

Понад 450 студентам заблокували замовлення документів про вищу освіту. Йдеться про тих, хто використав схему «польського вступу».

Про це повідомили у пресслужбі Міністерства освіти та науки.

Вступна кампанія під час війни: чому мультитест для випускників викликає занепокоєнняЯкі побоювання виникають щодо мультипредметного тесту та у чому його переваги, читайте у матеріалі Слово і діло.

«Студенти, які з 2019 року користувалися механізмом «польського вступу» та уникнули здачі ЗНО, поки не отримають документи про вищу освіту, адже вони не відповідають вимогам Закону України «Про вищу освіту», – йдеться у повідомленні.

У МОН нагадали, що «польський вступ» – це неофіційна назва схеми, за якою студенти мали змогу обійти ЗНО.

Спочатку вони зараховувалися до іноземного закладу вищої освіти, навчалися там рік (можливо навіть дистанційно), а після цього відновлювалися в українські виші на старший курс.

Але у 2019 році було внесено зміни до Закону України «Про вищу освіту»: додали норму про те, що претенденти на освіту, які хочуть відновитися в українські виші, повинні виконати ті ж вимоги, які виконували студенти при вступі на цю освітню програму в рік вступу .

Однак у деяких виші, за даними міністерства, все одно продовжували відновлювати студентів за цією схемою.

«Зараз ми не можемо допустити, щоб ці студенти отримали документи про здобуття вищої освіти, адже хочемо бути впевненими у їхній доброчесності та кваліфікації. Саме тому після 4 років набрання чинності відповідною нормою закону МОН заблокувало понад 450 претендентам замовлення документів про вищу освіту, які не відповідають вимогам Закону України «Про вищу освіту», – пояснили в міністерстві.

Ці претенденти «отримають можливість взяти перерву в навчанні та завершити здобуття освіти наступного року, виконавши всі необхідні вимоги».

Нагадаємо, у МОН розповіли, скільки навчальних закладів забезпечено укриттями. Також повідомлялося, з якого предмета учасники набрали найбільше максимальних балів у 2022 році.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: