Веніславський спрогнозував, чи буде масова екстрадиція ухилянтів в Україну

Читать на русском
Масової екстрадиції чоловіків-ухилянтів в Україну не буде, всі рішення прийматимуться індивідуально, сказав Веніславський.
Фото: РБК-Україна

Член парламентського комітету з нацбезпеки та оборони, представник президента у ВР Федір Веніславський сказав, що масової екстрадиції чоловіків-ухилянтів в Україну не буде.

Таку думку він висловив в ефірі Радіо Свобода.

У Раді зареєстрували законопроєкт про скасування відстрочки для деяких студентівУ Раді зареєстровано законопроєкт про скасування відстрочки від мобілізації для студентів-чоловіків віком від 30 років, які здобувають другу освіту.

«З точки зору юридичної процедури масової екстрадиції громадян немає. Кримінальна відповідальність має персоналізований, індивідуальний характер. Відповідно з кожного факту необхідно звертатися і надавати відповідні документи про те, що особа переховується від органів досудового розслідування, суду і лише після цього можна задіяти процедуру екстрадиції. Але з огляду на правила, європейські правові стандарти, які регламентують діяльність і судових органів, і правоохоронних – це може бути оскаржено в суді Болгарії, Польщі чи Румунії. І остаточне рішення буде за судом. Тому звичайно це дуже непроста процедура і будемо думати, як її зробити більш гнучкою. Але це потребує ретельних аналізів і дискусій», – сказав Веніславський.

Він зазначив, що при незаконному перетині кордону військовозобов'язаними чоловіками найчастіше використовуються підроблені документи, наприклад довідка про інвалідність.

«З точки зору підроблених документів – це окремий злочин, який охоплює собою відповідальність і тих, хто виготовив такі фальшиві документи, і тих, хто такі документи свідомо використовував», – сказав нардеп.

За його словами, ці дії потребують реєстрації кримінальних проваджень. Після чого мають бути проведені експертизи документів, на підставі яких людина перетнула кордон. Якщо вони фальшиві – особі, яка скористалася ними, можуть заочно повідомити про підозру, далі можуть бути задіяні правила екстрадиції.

Нагадаємо, голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія допустив, що військовозобов'язаних, які виїхали за кордон за підробленими довідками про непридатність до служби, можуть екстрадувати додому.

Раніше стало відомо, що буде перевірено всі рішення ВЛК щодо інвалідності та непридатності до військової служби за час повномасштабної війни.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: