Спецоперація ГУР: російський пілот розповів деталі передачі Україні вертольота МІ-8

Читать на русском
Російський пілот переміщеного в Україну російського вертольота Мі-8 Максим Кузьмінов викрав гелікоптер і перейшов на бік України.
Російський пілот Максим КузьміновФото: ГУР

28-річний капітан Максим Кузьмінов, який викрав російський гелікоптер Мі-8 і перелетів на ньому на територію України, розповів про свою мотивацію і деталі операції. Вона отримала кодову назву «Синиця».

Про це йдеться у фільмі Головного управління розвідки України «Збиті льотчики росії», який показали у неділю, 3 вересня.

Максим Кузьмінов розповів, як проходила операція і закликав інших російських пілотів слідувати його прикладу.

Скільки російських гелікоптерів знищено з початку вторгненняРосійська армія втратила в Україні вже понад 300 бойових вертольотів. Найбільше – у березні 2022 року. Детальніше – на інфографіці.

«Я зв’язався з представниками розвідки України, пояснив свою ситуацію, на що мені запропонували такий варіант: «Давай, ми гарантуємо тобі безпеку, гарантуємо нові документи, гарантуємо грошову компенсацію, винагороду». Обговорили всі ці деталі й почали планувати безпосередньо мій переліт…

Я зрозумів, що перебуваю поряд з кордоном. Я передав своє місцезнаходження. Сказав: «Давайте спробуємо, я знаходжуся недалеко».

І вже остаточно прийняв рішення, перелетів на гранично малій висоті в режимі радіомовчання. Ніхто не знав, що зі мною. Днів 3-4 ніхто не розумів, що сталося. Перелетів, все успішно, приземлився, мене зустріли, зі мною поговорили, пояснили, що до чого», – розповів пілот.

У фільмі повідомили, що під час фінальної стадії операції пілот отримав поранення, але йому вчасно було надано медичну допомогу. Також було показано кадри евакуації пораненого пілота.

Він отримав усі передбачені законом гарантії безпеки.

Кузьмінов заявив, що в Україні немає жодних нацистів та фашистів.

«Те, що зараз відбувається – це просто геноцид українського народу. Як українського, так і російського. Основа мого вчинку у тому, щоб не сприяти цим злочинам. Україна однозначно переможе у цій війні просто тому, що народ згуртувався дуже… Ніхто не хоче цієї війни. Коли Україна переможе – це лише питання часу», – каже він.

Кузьмінов також закликав інших пілотів переходити на бік України.

«Якщо ви зробите те, що я зробив, такого роду вчинок, ви анітрохи не пошкодуєте. Ви будете забезпечені до кінця свого життя всім. Вам пропонуватимуть роботу скрізь, чим би ви не захотіли займатися. Ви просто відкриєте собі світ фарб. І запам'ятайте: ви просто багато чого не знаєте, багато чого не бачили, як живуть інші люди. Коли вам усе це відкриється, ви свою думку докорінно зміните», – зазначив він.

У фільмі наголосили, що Україна надасть російським пілотам, які вирішать перейти на її бік, усі гарантії, передбачені законом, включаючи фінансову компенсацію за передану військову авіатехніку.

Зазначається, що Кузьмінов надає «дуже цінні свідоцтва про ворожу армійську авіацію, системи зв'язку та аеродромну мережу».

Разом із вертольотом він перевіз в Україну цінну документацію та секретне технічне обладнання.

Нагадаємо, в кінці серпня стало відомо про успішну спецоперацію ГУР, внаслідок якої в Україну вдалося виманити гелікоптер Мі-8 Збройних сил російської федерації. Він перевозив деталі до винищувачів Су-27, Су-30, однак згодом приземлився в Харківській області.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: