Розвідники виманили в Україну російський вертоліт Мі-8 із екіпажем: що відомо

Читать на русском
Нещодавно, внаслідок тривалої спецоперації Головного управління розвідки, в Україну вдалося виманити гелікоптер Мі-8 Збройних сил російської федерації.
pravda.com.ua

Нещодавно, внаслідок тривалої спецоперації Головного управління розвідки, в Україну вдалося виманити гелікоптер Мі-8 Збройних сил російської федерації.

Про це спершу повідомили високопоставлені джерела «Української правди» в спецслужбах, згодом цю інформацію попередньо підтвердив речник ГУР Андрій Юсов.

Скільки російських гелікоптерів знищено з початку вторгненняРосійська армія втратила в Україні вже понад 300 бойових вертольотів. Найбільше – у березні 2022 року. Детальніше – на інфографіці.

УП з посиланням на джерела розповідає, що це була спецоперація української розвідки, яка тривала більше як 6 місяців. Борт Мі-8 здійснював рейс між двома авіабазами і перевозив деталі до винищувачів Су-27, Су-30 СМ. Разом із пілотом в гелікоптері перебували ще двоє членів екіпажу, які не знали, куди насправді летять. Розвідникам вдалося виманити гелікоптер росіян, який згодом приземлився у Харківській області.

«У результаті спецоперації двоє членів екіпажу були ліквідовані. Пілот і його сімʼя перебувають в Україні, родину завчасно вивезли з рф», – додають у повідомленні.

Гелікоптер, за даними УП, вже у Києві.

Підтвердження розвідки

Згодом цю інформацію підтвердив речник ГУР Андрій Юсов. Він заявив, що екіпаж гелікоптера після приземлення здався в полон українським військовим. Усі деталі розвідка обіцяє надати згодом.

Версія окупантів

Своєю чергою росіяни пишуть, що причина перельоту стали навігаційні помилки.

«Екіпаж з якихось причин втратив орієнтування і перетнув стрічку. Можливо була «радіогра» з боку хохлів, можливо відмова навігації, а дешманські GPSки там не працюють уже давно. Спроби відновити орієнтування закінчилися безрезультатно. Побачили з повітря аеродром і здійснили на ньому посадку. Аеродром виявився аеродромом у Полтаві. Зрозумівши куди сіли, спробували злетіти, але були розстріляні у гелікоптері на землі», – зазначають у Telegram-каналі Fighterbomber.

Втім український журналіст Юрій Бутусов пише, що це чергова брехня росіян, адже якщо гелікоптер перелетів на аеродром Полтави, який знаходиться приблизно в 300 км від лінії фронту, то приземлитись там росіяни могли тільки усвідомлено.

«Гелікоптер летить на низькій висоті, на малій швидкості, і екіпаж добре бачить усі наземні орієнтири, помилитись на 300 км просто неможливо, це велика витрата пального. Ніяких випадковостей бути не може. Якщо усе було так як написали росіяни, то не виключено, що має місце перша в історії усвідомлена здача у полон російського бойового гелікоптера», – наголосив Бутусов.

Згодом він додав, що джерела Цензор.Нет заявили, що гелікоптер повністю цілий, і поповнить склад ЗСУ після детального вивчення його обладнання.

Нагадаємо, британські розвідники заявляли, що останні атаки дронів на аеродроми у російській федерації порушили питання про здатність Москви захистити стратегічні об'єкти в глибині країни.

Раніше писали, що завдяки удару дронами по російському аеродрому у Новгородській області 19 серпня Україна вперше цілком ліквідувала стратегічний ядерний бомбардувальник окупаційних збройних сил.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: