Найбільш резонансні катастрофи української військової авіації

Читать на русском

В Україні у серпні сталися одразу дві авіакатастрофи, в яких загинуло дев'ять пілотів. У Житомирській області зіткнулися два навчально-бойові літаки L-39, внаслідок чого загинули троє людей. За кілька днів на Донеччині розбилися два вертольоти МІ-8, на борту яких було шестеро осіб. Причини обох катастроф наразі невідомі: слідство розглядає версії технічної несправності, помилки пілотів, порушення організації польотів, а також диверсії та ураження ворогом у випадку з МІ-8. «Слово і діло» вирішило згадати інші резонансні авіакатастрофи, що сталися під час війни.

В Україні в серпні сталися одразу дві катастрофи з військовими літаками та гелікоптерами. На інфографіці – інші резонансні інциденти із військовою авіацією.
Катастрофи з українською військовою авіацієюСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

У 2014 році росіяни збили щонайменше п'ять українських військових літаків та вертольотів. У Слов'янську було збито два вертольоти МІ-8: у першому випадку загинули 12 людей і один був поранений, у другому – 9 загиблих.

На Донеччині з переносного зенітно-ракетного комплексу 9К333 «Верба» терористи підбили літак повітряного спостереження та аерофотозйомки Ан-30Б. В результаті загинули 5 людей та 3 травмувалися.

На Луганщині з «Бука» було збито Ан-26, який перевозив продукти. Загинули 2 члени екіпажу, 6 – постраждали.

Наймасштабнішою за час війни з росією катастрофою залишається збиття Іл-76 над Луганськом 14 червня 2014 року – 49 військовослужбовців загинули. Військово-транспортний Іл-76 летів у складі трьох літаків до аеропорту «Луганськ», який на той момент ще контролювали ЗСУ. Літак заходив на посадку другим і був збитий із ПЗРК «Ігла».

Подію кваліфікували як теракт, згодом суд заочно засудив до довічного ув'язнення тодішнього ватажка «ЛНР» Ігоря Плотницького.

Крім того, під суд потрапив тодішній заступник командувача АТО Віктор Назаров: його звинуватили у службовій недбалості, яка полягала у нехтуванні інформацією СБУ щодо підготовки теракту. Назарова засудили до 7 років в'язниці, але у 2021 році вирок було скасовано.

У березні 2017 року біля Краматорська розбився військовий гелікоптер Мі-2, загинули 5 членів екіпажу. Катастрофа сталася внаслідок зіткнення гелікоптера з лінією електропередач.

У травні 2020-го на Рівненщині 4 особи загинули в аварії вертольота МІ-8 під час навчально-тренувального польоту. Основна версія трагедії – технічна несправність.

Масштабна катастрофа сталася 25 вересня 2020 року в Чугуєві: під час навчального польоту впав літак Ан-26, на борту якого перебували 7 офіцерів та курсанти Харківського національного університету Повітряних сил імені Кожедуба. Загинуло 26 людей, лише одному курсанту вдалося вижити.

Розслідування встановило такі причини трагедії: незаконний допуск до польотів у складі екіпажу курсантів, які не завершили відповідну програму підготовки; незаконне надання керівником польотів дозволів на посадку-зліт літака «конвеєрним» способом; ненадання керівником польотами практичної допомоги непідготовленому екіпажу при відмові двигуна літаком; систематична організація польотів з більшою ніж дозволено кількістю курсантів на борту; дозвіл на польоти вночі без необхідної кваліфікації командира екіпажу.

У перший же день повномасштабної війни росіяни збили в Київській області Ан-26, загинули 5 людей та 9 постраждали.

Авіакатастрофа на Житомирщині сталася 25 серпня 2023-го: зіткнулися два літаки Л-39. Слідство розглядає три версії трагедії: порушення правил польотів чи підготовки до них, технічну несправність літаків, помилку пілотів.

29 серпня 6 військових загинули внаслідок падіння двох МІ-8 у Краматорському районі. Під час розслідування правоохоронці вивчать технічний стан гелікоптерів та дотримання правил підготовки до польотів. Також вивчатиметься версія диверсії або ураження вертольотів ворогом.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» писало про наймасштабніші авіакатастрофи, що сталися з українськими літаками або на території України за часи незалежності.

На інфографіці – катастрофи російських військових літаків та гелікоптерів за час повномасштабної війни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: