Катастрофи російських військових літаків та гелікоптерів за час повномасштабної війни

Читать на русском

У суботу, 13 травня, росія втратила щонайменше чотири військові літальні апарати на своїй території. За ранок у Брянській області зазнали катастрофи винищувачі Су-35 та Су-34, а також два або три вертольоти Мі-8. Офіційно міноборони не коментувало інциденти. За інформацією ЗМІ, ці вертольоти та літаки входили в одну авіагрупу, яка мала завдати удару по Чернігівській області, і були збиті ракетами «повітря-повітря». У Повітряних силах ЗСУ водночас спростовують причетність до катастроф, припустивши, що машини могла збити російська ППО. «Слово і діло» пропонує згадати інші аварії військової авіації рф за час повномасштабної війни.

Після серії катастроф у Брянській області згадуємо інші аварії російських військових літаків та гелікоптерів за час повномасштабної війни.
Аварії російської військової авіаціїСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

У перший день повномасштабного вторгнення в Україну у Воронезькій області зазнав аварії літак Ан-26, весь екіпаж загинув (зазвичай екіпаж складається із шести осіб). У росії заявили, що причиною катастрофи стала «відмова техніки».

8 квітня в Ленінградській області впав винищувач-перехоплювач МіГ-31. Це був навчально-тренувальний політ, екіпаж встиг катапультуватись. Причиною катастрофи назвали «технічну несправність».

17 та 21 червня росія втратила два винищувачі Су-25 – у Бєлгородській та Ростовській областях. Військові в обох випадках заявили про те, що причиною катастрофи стала «технічна несправність». При цьому у випадку аварії в Ростовській області для льотчика все закінчилося смертельним наслідком.

24 червня під Рязанню здійснив жорстку посадку військово-транспортний літак Іл-76. У російському міноборони заявили, що це сталося через «несправність двигуна»: літак частково зруйнувався на землі, загинуло четверо людей.

18 липня в Ленінградській області здійснив жорстку посадку гелікоптер Мі-8, екіпаж вижив. 11 вересня та 9 жовтня в Ростовській області розбилися винищувачі Су-25 та Су-24.

Масштабна катастрофа сталася 17 жовтня в Єйську: літак Су-34 впав на багатоповерховий житловий будинок, внаслідок чого загинули щонайменше 15 його мешканців. У міноборони рф заявили, що літак виконував навчально-тренувальний політ і впав через загоряння двигуна при зльоті. Екіпаж при цьому катапультувався.

Менше ніж через тиждень схожий інцидент, але з меншими втратами, стався в Іркутську: Су-30 впав на двоповерховий житловий будинок, загинули обидва пілоти.

2 грудня знову, як заявили в міноборони, через «технічну несправність», у Приморському краї впав винищувач МіГ-31.

27 січня в московському аеропорту «Внуково» зазнав аварії вертоліт Мі-8, ніхто не постраждав. 23 лютого в Бєлгородській області впав штурмовик Су-25, пілот загинув.

26 квітня з невідомої причини в Мурманській області зазнав аварії винищувач Міг-31, пілоти вижили.

12 квітня в окупованому Криму під час навчально-тренувального польоту в Джанкойському районі впав вертоліт Мі-28, загинули два льотчики.

А вже наступного дня у Брянській області сталася ціла серія катастроф. Так, у селищі Сурецький Мураха впав літак Су-35, потім у місті Клинці впав вертоліт Мі-8, після цього у селищі Істрівка впав Су-34, а поряд із селом Волкустичі – другий вертоліт Мі-8. За деякими даними, за день упали три вертольоти. Відомо про загибель щонайменше восьми льотчиків.

Нагадаємо, з інфографіки можна дізнатися, які інциденти за час повномасштабної війни сталися на авіабазах росії та Білорусі.

Також «Слово і діло» розбиралося, скільки в росії авіабаз повітряно-космічних сил і де вони розташовані.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: