Навчальний рік 2023/2024: головні особливості для школярів

Читать на русском

В Україні розпочинається вже другий навчальний рік в умовах повномасштабної війни. Війні передувала пандемія ковіду та карантин, отже, українці вже чотири роки стикаються з перебоями в освітньому процесі. У ЮНІСЕФ напередодні 1 вересня зазначили, що ці фактори негативно вплинули на рівень знань дітей, особливо з української та іноземних мов, а також з математики. Важко не лише дітям в Україні, які через бойові дії не завжди можуть відвідувати школу, а й біженцям. Міністерство освіти цього року виділило як пріоритетний очний формат навчання та розробило нові правила для українських школярів за кордоном. Головні особливості навчального року 2023/2024 – на інфографіці «Слово і діло».

Навчальний рік в Україні триватиме з 1 вересня до 28 червня. Останній місяць призначений для компенсаторних занять (щоб заповнити освітні прогалини), атестації та інших заходів за навчальною програмою. Загалом місцева влада зможе сама визначати дату завершення навчання у своєму регіоні.

Орієнтовний графік канікул на цей навчальний рік має такий вигляд:

  • осінні канікули – з 23 до 29 жовтня;
  • зимові канікули – з 25 грудня 2023 року до 8 січня 2024 року;
  • весняні канікули – 25 березня до 31 березня 2024 року;
  • літні канікули – з 27 травня до 31 серпня 2024 року.

Для школярів буде три формати навчання – очний, дистанційний та змішаний – який місцева влада має обрати, виходячи із ситуації з безпекою в регіоні.

Умова для очної форми навчання – укриття має вміщувати всіх учасників освітнього процесу. Якщо потужності укриття недостатньо, можна ввести позмінну форму навчання. Укриттями на сьогодні забезпечено 75% українських шкіл.

Дистанційний формат передбачено для закладів на території ведення бойових дій чи окупованих територій. Змішаний формат поєднує очну та дистанційну форму.

До речі, для початкової школи пріоритетом є очна форма навчання, щоб діти могли соціалізуватися.

За останніми даними, озвученими МОН, з близько 13 тисяч шкіл в Україні 2,5 тисяч працюватимуть дистанційно, 6,5 тисяч – у звичайному форматі, 3,8 тисяч – у змішаному.

Наприклад, у Харкові школярі навчатимуться дистанційно, але кілька разів на тиждень зможуть відвідувати заняття у безпечних приміщеннях метрополітену. На Херсонщині заняття будуть повністю онлайн через постійні обстріли.

Для онлайн-освіти вчителям виділили 96 тисяч ноутбуків, школярам – 36 тисяч девайсів, але повністю потреби у гаджетах не закриті.

Для школярів за кордоном запроваджується нова форма навчання у вибраних дистанційних школах у кожній з областей: діти 6-8 годин на тиждень вивчатимуть українську програму, решту предметів – у школах країн, де вони живуть. І цю частину навчання їм зарахують автоматично.

Нагадаємо, школярі вивчатимуть на уроках мінну безпеку. Практикум розробляють МОН та Дитячий фонд ООН.

У МОН повідомили, що перший урок у школах 1 вересня буде присвячено важливості ментального здоров'я.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: