Кремль наказав спецслужбам готуватися до нової спроби заколоту – ЗМІ

Читать на русском
Путін навіть після ліквідації Пригожина вважає реалістичною загрозу нового заколоту чи змови – російські спецслужби готуються до таких спроб.
Фото: Flickr

У Кремлі вважають, що і після ліквідації засновника ПВК «Вагнер» Євгена Пригожина в росії існує загроза нового військового заколоту.

Про це повідомляє видання The Moscow Times з посиланням на двох близьких до Кремля співрозмовників та урядовця.

Зайві свідки та плями на репутації: хто був ліквідований путінським режимомЗагибель Пригожина і Уткіна продовжує ланцюжок тих, від кого свого часу позбавлявся кремль з певних причин. У цьому ж списку – розстріли, ДТП та нібито отруєння. Поіменний перелік – на інфографіці.

За словами співрозмовників видання, російські спецслужби вже працюють над тим, щоб проконтролювати і не допустити «виступів», подібних до того, що «Вагнер» організував наприкінці червня.

Як сказали The Moscow Times чотири джерела, близькі до влади, танки на відстані менше 200 кілометрів від Москви справили на володимира путіна «незабутнє враження».

Після ліквідації Пригожина путін підписав указ, який вимагає від «вагнерівців» скласти присягу перед державним прапором і присягнути захищати «конституційний лад».

«Путін хоче жорсткіше контролювати «Вагнер», щоб переконатися, що він не зіткнеться з повторенням кризи в майбутньому», - вважає науковий співробітник лондонського Royal United Services Institute Натія Сескуріа. Але, швидше за все, серед прихильників Пригожина знайдуться й ті, хто не приноситиме присяги: «Це потенційно може створити проблеми для путіна в довгостроковій перспективі».

Політолог Аббас Галлямов зазначає, що зважаючи на все, загрозу нового заколоту чи змови путін вважає досить реалістичною.

Нагадаємо, спроба заколоту Євгена Пригожина та його «вагнерівців» відбулася 24 червня. За інформацією західної розвідки, російські служби безпеки щонайменше за два-три дні попередили про це путіна, але він не вдався до особливих заходів.

Через два місяці, 23 серпня, літак Пригожина розбився за нез'ясованих обставин.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: