Зайві свідки та плями на репутації: хто був ліквідований путінським режимом

Читать на русском

Смерть Пригожина і Уткіна в авіакатастрофі, яка сталася цього тижня, була несподіванкою хіба що для тих, кому зовсім не відомий почерк російського диктатора. «Слово і діло» пропонує згадати, хто ще з осіб російсько-української війни загадково загинув чи був ліквідований путінським режимом на різних етапах вторгнення.

Інфоприводом сьогоднішньої інфографіки стала авіакатастрофа, що трапилася в Тверській області рф 23 серпня: там розбився приватний літак Embraer Legacy 600 ватажка ПВК «Вагнер» Євгена Пригожина. На борту перебували 10 осіб – семеро пасажирів, у тому числі сам Пригожин, командир ПВК Дмитро Уткін, та троє членів екіпажу. Усі загинули. В ISW припустили, що саме володимир путін наказав збити літак Пригожина, щоб помститися за приниження.

Загибель Пригожина і Уткіна продовжує ланцюжок тих, від кого свого часу позбавлявся кремль з певних причин. У цьому ж списку – розстріли, ДТП та нібито отруєння. Поіменний перелік – на інфографіці.
Кого було вбито путінським режимомСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Нижче наводимо перелік схожих прецедентів у хронологічному порядку.

Ще у травні 2015 року командира колишньої бригади «Привид» самопроголошеної «ЛНР» Олексія Мозгового розстріляли в його ж машині на трасі під Луганськом.

У вересні 2016 року в Підмосков'ї в ресторані було застрелено Євгена Жиліна – одного з найбільш одіозних ватажків терористів, лідера терористичного угрупування «Оплот», лідера «антимайдану».

У січні 2017 року помер колишній ватажок «ЛНР» Валерій Болотов – йому раптово стало погано у своїй квартирі в Москві. Пізніше була названа офіційна причина смерті – «гостра серцева недостатність». Але дружина Болотова заявила, що це було отруєння. За її словами, чоловік помер невдовзі після того, як випив каву в одному з барів Москви під час ділової зустрічі.

У лютому 2017 року у своєму робочому кабінеті в Макіївці з російського вогнемету «Джміль» був підірваний ще один одіозний ватажок терористів – Михайло Толстих із позивним «Гіві», польовий командир та ватажок НВФ «Сомалі».

Одне з найгучніших для свого часу вбивств сталося в серпні 2018 року на території ОРДЛО. У шинку «Сепар» у центрі окупованого Донецька підірвали лідера «ДНР» Олександра Захарченка.

З 2022 року кремль почав позбавлятися критиків путінського режиму, зокрема тих, хто показував невдоволення військовим командуванням рф та методами ведення війни з Україною.

Так, у листопаді «потрапив» у смертельну ДТП один із колаборантів, заступник голови окупаційної адміністрації Херсонської області Кирило Стремоусов.

«Цапи-відбувайло»: хто з російського військового керівництва був відсторонений за провали в УкраїніНа кого у кремлі звалили провину за провали російської армії в Україні та усунули з посад – на інфографіці.

У 2023 році, коли росія вже провалила не одну військову операцію і зазнавала помітного погіршення позицій на фронті, кривавий режим почав розбірки з генералами армії рф.

У серпні у Москві у віці 57 років помер російський генерал Геннадій Жидко, причетний до вторгнення рф в Україну. Пізніше він командував російським окупаційним угрупуванням замість відстороненого генерала рф Олександра Дворнікова. За офіційною версією, Жидко помер «після тривалої хвороби». При цьому, на що саме хворів російський генерал, невідомо.

І нарешті свого роду «подарунком» до Дня незалежності України стала вже згадана загибель ватажка «вагнерівців» Євгена Пригожина та командира ПВК Дмитра Уткіна 23 серпня. До речі, аварія з літаком Пригожина сталася рівно через два місяці після спроби невдалого бунту найманців та їхнього ватажка проти путіна та військового керівництва росії.

Нагадаємо, «Слово і діло» раніше розповідало, як гинули найвідоміші ватажки «ДНР» та «ЛНР». Також на нашій інфографіці можна подивитися, кого з російського військового керівництва було відсторонено за провали в Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: