В Ізраїлі тисячі людей знову протестують на вулицях проти судової реформи

Читать на русском
Тисячі ізраїльтян вийшли на вулиці проти плану реформування судової системи країни, оскільки вважають це загрозою демократії.
Фото: TASS / AP / Oded Balilty

Тисячі жителів Ізраїлю ввечері в суботу, 12 серпня, знову вийшли на вулиці, щоб висловити протест уряду на чолі з прем'єр-міністром Біньяміном Нетаньяху. Мітинги проти судової реформи, перша частина якої була схвалена парламентом країни наприкінці липня, тривають вже 32-й тиждень поспіль.

Про це пишуть видання AFP та France 24.

Прийнятий Кнесетом (парламентом) 24 липня перший законопроект із пакету судової реформи обмежує право Верховного суду скасовувати рішення, ухвалені урядом.

Опозиційні парламентарі бойкотували голосування щодо законопроекту, за нього проголосували 64 депутати правлячої коаліції. Цього виявилося достатньо для ухвалення документа.

Критики реформи вважають, що поправки усувають один із ефективних механізмів контролю за урядом і тим самим створюють можливості для зловживань владою.

Інші положення судової реформи передбачають зміну процедури призначення суддів Верховного суду. На думку опозиції та критиків законопроектів, проведення судової реформи в Ізраїлі призведе до зникнення незалежної судової системи та підірве основи демократії.

Законодавчий процес зараз призупинено через літні канікули в парламенті, але прем’єр Нетаньяху пообіцяв бути відкритим для переговорів щодо майбутніх кроків.

Зазначається, що протести підтримали політичні опоненти, світські та релігійні групи, сині комірці та технічні працівники, борці за мир та військові резервісти.

«Ці місяці протестів, зокрема й на підтримку уряду, викликали побоювання щодо поглиблення розколу в ізраїльському суспільстві», – пишуть ЗМІ.

Інші мітинги також відбулися в суботу на півночі країни, зокрема в Хайфі, Нетанії та Герцлії.

Раніше повідомлялося, що Україна ініціюватиме виключення Ізраїлю із зустрічей «Рамштайну».

Також повідомлялося про масові заворушення у Франції, які почалися після вбивства поліцейським підлітка.

Нагадаємо, у квітні в Ізраїлі на протести через судову реформу вийшли близько півмільйона людей.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: