МАГАТЕ уважно стежитиме за переведенням шостого блоку ЗАЕС в гарячий режим

Читать на русском
Через аварію на четвертому енергоблоці окупованої Запорізької АЕС, окупанти змінять блоки в режимі гарячої зупинки. МАГАТЕ називає це вимушеним кроком та обіцяє простежити за діями росіян.
Фото: rbc.ua

Директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі запевнив, що експерти уважно стежитимуть за процесом переходу 6-го блоку Запорізької ЗАЕС в режим «гарячого зупину».

Про це повідомляється у звіті МАГАТЕ.

«Команда МАГАТЕ на об’єкті уважно стежитиме за операціями з переходу між зупиненими станами блоків №4 та №6», – заявив Гроссі.

Загроза теракту на Запорізькій АЕС: які можливі наслідки у разі витоку радіаціїЩо відбувається на Запорізькій АЕС та якими можуть бути наслідки надзвичайної ситуації – на інфографіці.

Уточнюється, що 6-й енергоблок перебуває в холодній зупинці з 21 квітня, щоб забезпечити можливість перевірки та обслуговування систем безпеки. Впродовж трьох днів шостий блок ЗАЕС має бути переведений у режим «гарячого зупину».

Переведення 4-го блоку в режим «холодного зупину», спричинене витоком води на одному з парогенераторів, розпочалося у четвер.

Гроссі також зазначив, що інші блоки станції залишаться у режимі «холодного зупину».

Також зазначається, що у результаті проведених експертами агентства обходів на території станції було виявлено кілька військових вантажівок для технічного обслуговування у машинній залі 2-го енергоблоку. Мін або вибухівки на території ЗАЕС знайдено не було.

Нагадаємо, 11 серпня на одному з енергоблоків Запорізької АЕС стався інцидент із витоком води.

Також 10 серпня повідомлялося, що ЗАЕС вночі втратила живлення з основної високовольтної лінії.

Раніше окупанти допустили МАГАТЕ до дахів енергоблоків ЗАЕС, перед цим змусивши команду експертів довго чекати цього рішення.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: