ЗАЕС вночі втратила живлення з основної високовольтної лінії

Читать на русском
Запорізька АЕС вночі втратила живлення з основної зовнішньої лінії електропередачі напругою 750 кВ, її перевели на резервну лінію, відключення якої загрожує блек-аутом.
Фото: AP/dpa

Запорізька атомна електростанція вночі 10 серпня втратила живлення з основної зовнішньої лінії електропередачі напругою 750 кВ.

Про це повідомляє Енергоатом.

Загроза теракту на Запорізькій АЕС: які можливі наслідки у разі витоку радіаціїЩо відбувається на Запорізькій АЕС та якими можуть бути наслідки надзвичайної ситуації – на інфографіці.

Як розповіли в НАЕК, після цього станцію довелося переключити на єдину доступну резервну лінію 330 кВ, відключення якої може призвести до втрати зовнішнього живлення (блек-аут).

«У разі цього сценарію головну загрозу ядерній та радіаційній безпеці несе перебування 4-го енергоблоку Запорізької АЕС у стані «гарячий зупин», який окупанти експлуатують з порушенням умов ліцензії на експлуатацію Реакторних установок АЕС українського регулятора (Держатомрегулювання)», – повідомили в Енергоатомі.

У разі повної втрати зовнішнього живлення відбудеться відключення головних циркуляційних насосів станції та енергоблок перейде у режим «природної циркуляції». «В цьому випадку необхідно терміново «розхолодити» його за умов відсутності охолоджуючих насосів», – заявили в компанії.

Такий режим є важким для реакторної установки, його тривалість обмежена проєктом та може призвести до відмови основного обладнання енергоблоку.

Нагадаємо, окупанти перевели четвертий енергоблок станції в режим «гарячої зупинки» наприкінці липня.

Після цього вони охолодили п'ятий енергоблок АЕС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: