В ООН заявили про зростання загрози ядерної війни

Читать на русском
У заяві з нагоди 78-х роковин бомбардування Хіросіми генсек ООН Антоніу Гутерреш у вказав на загрозливу обстановку у світі та звинуватив деякі країни у брязканні ядерним мечем.
Генеральний секретар ООН Антоніу ГутеррешФото: AP Photo

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш 6 серпня заявив, що у світі знову зростає загроза ядерної війни.

Про це він сказав у зверненні з нагоди 78-ї річниці атомного бомбардування Хіросіми військами США.

Як змінювалися розміри ядерних арсеналів США, росії та інших країн «клубу»Скільки ядерних боєголовок налічується у світі та як змінювалися розміри арсеналів дев'яти ядерних держав – на інфографіках.

«Барабани ядерної війни знову б'ють. Зростають недовіра і поділ. Ядерна тінь, що нависала над світом у період «холодної війни», з'явилася знову. І деякі країни знову необачно брязкають ядерною шаблею, погрожуючи застосувати ці інструменти знищення», – зазначив Антоніу Гутерреш.

При цьому він ніяк не згадав росіяю, чиї політики регулярно погрожують застосуванням ядерної зброї різним країнам світу.

Генсек ООН переконаний, що протистояти цій загрозі можна «лише виступаючи неподільною світовою спільнотою, а ключовим елементом має стати ядерне роззброєння».

«Закликаємо держави-члени терміново підтвердити свою прихильність до побудови світу, вільного від ядерної зброї, і посилення глобальних норм, спрямованих проти її використання і розповсюдження. До повної ліквідації ядерної зброї держави, що володіють нею, повинні взяти на себе зобов'язання ніколи не застосовувати її», – наголосив Гутерреш.

Також він підкреслив, що єдиним способом усунення ядерної загрози є ліквідація ядерної зброї.

Зазначимо, нині у Відні тривають переговори щодо Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ), які завершаться 11 серпня.

Нагадаємо, з інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, скільки разів на місяць колишній президент рф Дмитро Медведєв погрожує ядерною зброєю.

Крім того, ми писали, у яких випадках ядерні держави можуть застосувати свою зброю.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: