Путіну варто бути відвертим з африканськими лідерами щодо зернової ініціативи – Білий дім

Читать на русском
У США шукають способи доставки українського зерна на ринок суходолом і радять путіну бути чесним у обговоренні з африканським лідерам виходу рф з зернової угоди.
Координатор зі стратегічних комунікацій у Раді національної безпеки Білого дому Джон КірбіФото: Alex Brandon/AP

Під час зустрічі з лідерами африканських країн, запланованій у Москві, російський президент володимир путін має чесно визнати, що через вихід рф з зернової угоди страждає продовольча безпека Африки й Глобального Півдня в цілому.

Про це під час брифінгу заявив координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі.

Експорт українського зерна: як росія цілеспрямовано зривала угодуРосія від початку цілеспрямовано перешкоджала роботі зернового коридору. Заходи щодо зриву угоди було розбито на кілька етапів, більше – на інфографіці.

«Сподіваюся, що під час зустрічі путін планує чесно пояснити африканським лідерам причини виходу росії із зернової угоди та відверто обговорити ймовірні наслідки такого рішення для африканських країн», – зауважив представник адміністрації США.

Кірбі додав, що значна частина зерна, яке вивозилося з чорноморських портів, спрямовувалося в країни, які найбільше потребують продовольства. Мова йде, зокрема, про країни Африки й так званого Глобального Півдня.

Посадовець зазначив, що на тлі останніх дій рф ціни на зерно й продовольство продемонстрували значний стрибок.

Кірбі нагадав, що найефективнішими шляхами для забезпечення доступу зерна з України на міжнародні ринки є Чорне й Середземне моря. І ці шляхи намагається заблокувати росія.

У той же час США разом з європейськими партнерами шукають інші способи доставки зерна сухопутним транспортом, підкреслив політик.

Нагадаємо, в МВФ спрогнозували, як вихід росії з зернової угоди вплине на ціни у світі.

Також у ЄС повідомили про готовність експортувати майже все українське зерно.

Раніше в ГУР заявили, що росія запланувала вихід із зернової угоди задовго до публічного оголошення.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: