Два диктатори: як часто з початку вторгнення в Україну контактували путін і Лукашенко

Читать на русском

Ізоляція володимира путіна, до якої призвело повномасштабне вторгнення в Україну, ще більше посилилася після видачі ордера на його арешт Міжнародним кримінальним судом – тепер російський диктатор побоюється залишати країну, хоча географія його візитів і так звузилася. Найчастіше путін спілкується та приймає у себе співучасника своїх злочинів проти України Олександра Лукашенка: з початку війни вони телефонують один одному і бачаться кілька разів на місяць. Динаміка контактів двох диктаторів – на інфографіці «Слово і діло».

Путін і Лукашенко з початку повномасштабного вторгнення в Україну провели 12 телефонних розмов, 2 онлайн-засідання та більше двох десятків особистих зустрічей.
Переговори путіна та ЛукашенкаСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Перед повномасштабним вторгненням в Україну володимир путін та Олександр Лукашенко дзвонили один одному та особисто бачилися у Москві 18 лютого 2022-го. Під час цієї зустрічі вони обговорювали «навчання» біля українського кордону та «невиконання» Києвом Мінських угод. Кожен запевнив, що не хоче війни та загострення ситуації в Україні.

Наступне спілкування путіна і Лукашенка відбулося вже 24 лютого 2022-го – обговорювали «ситуацію на українському кордоні».

У березні путін і Лукашенко спілкувалися один раз – особисто у Москві. Саме тоді самопроголошений президент розповідав, як «Україна готувалася напасти на Білорусь» та привіз якусь карту. «А я зараз вам покажу, звідки на Білорусь готувався напад. І якби за 6 годин до операції не було завдано превентивного удару по позиціях – 4 позиції, я зараз покажу карту привіз. Вони б атакували наші війська Білорусі та росії, які були на навчаннях. Тому не ми розв'язали цю війну, у нас совість чиста», – заявив Лукашенко.

У квітні путін і Лукашенко один раз бачилися в Амурській області, до того розмовляли по телефону. У травні вони бачилися двічі – у Москві та Сочі.

У червні путін і Лукашенко зустрічалися у Санкт-Петербурзі, у липні – двічі провели телефонні переговори, а у серпні обійшлися без контактів.

У вересні білоруський та російський диктатори бачилися тричі: на саміті у Самарканді та окремо у Сочі 26 вересня – після оголошення мобілізації в росії та за кілька днів до оголошення про анексію чотирьох областей України.

У жовтні путін і Лукашенко тричі бачилися і один раз проводили онлайн засідання. На одній із зустрічей вони домовилися про розгортання регіонального угруповання військ росії та Білорусі через «загострення ситуації на західних кордонах».

У листопаді путін і Лукашенко спілкувалися телефоном і бачилися на саміті ОДКБ у Єревані.

Наприкінці року кількість контактів російського та білоруського лідерів досягла піку: путін і Лукашенко розмовляли телефоном, бачилися у Бішкеку та Санкт-Петербурзі.

У якому віці вмирали диктаториУ якому віці і від чого вмирали найвідоміші диктатори ХХ століття – на інфографіці Слово і діло.

Крім того, вперше з 2019 року путін сам приїхав до Білорусі. «Ми вдвох – співагресори, найшкідливіші та найтоксичніші люди на цій планеті. У нас лише одна суперечка: хто більше. Володимир Володимирович каже, що я. Я почав думати, що він. Ну ухвалили рішення, що разом однаково», – сказав Лукашенко після зустрічі 19 грудня.

Повідомлялося, що вони обговорювали питання оборонного та економічного характеру. Але в Офісі президента України та ЗСУ вважають, що метою візиту путіна знову було спробувати схилити Лукашенка до прямої участі у війні.

У січні путін та Лукашенко не спілкувалися, у лютому проведи телефонні переговори та особисту зустріч у Московській області, у березні – одну телефонну розмову. У квітні білоруський диктатор приїжджав до Москви із дводенним візитом.

У травні Лукашенко знову приїжджав до російської столиці. Найбільша увага була прикута до його візиту 9 травня: на святковому параді самопроголошений президент виглядав явно нездоровим, потім полетів до Мінська, не залишившись на обід, і не став виступати на урочистій церемонії у себе вдома.

Цього літа путін і Лукашенко вже провели три телефонні розмови (у червні), дві зустрічі та одне онлайн-засідання.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» дослідило, як змінювалася риторика Олександра Лукашенка щодо війни в Україні.

18 липня Комітет із закордонних справ Європарламенту закликав Міжнародний кримінальний суд видати ордер на арешт Лукашенка через причетність Білорусі до депортації дітей з України. З інфографіки можна дізнатися, що про це відомо.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: