Переданих Угорщині українських полонених залякували «покаранням за дезертирство» – ЗМІ

Читать на русском
Військовополонених, яких росія передала Угорщині, намагалися відмовити від повернення в Україну. За даними журналістів, в Угорщині полонених залякували трибуналом та поверненням на передову.
Фото: t.me/Koord_shtab

Військовополонених, яких росія передала Угорщині, намагалися відмовити від повернення в Україну.

Про це повідомляє портал Kyiv Independent із посиланням на джерела у дипломатичних колах.

«Драматичний детектив із політичним підтекстом»: у ГУР прокоментували ситуацію із полоненими в УгорщиніУ ГУР заявили, що українських полонених не визволили після передачі Угорщини. Ще до офіційних заяв Україна знала про спецоперацію, але Будапешт усе заперечував.

За даними журналістів, в Угорщині військовополонених залякували трибуналом та поверненням на передову в Україні. Також заявлялося, що їх судитимуть за дезартирство.

При цьому одне джерело стверджує, що полоненим навіть пропонували отримати угорське громадянство.

У МЗС України підтвердили, що військовослужбовці піддавалися в Угорщині «психологічними маніпуляціями примусового характеру».

«У нас є інформація, і це підтверджують ті українці, які повернулися до України, що на них там чинився психологічний тиск, вони отримували спотворену інформацію», – сказав речник МЗС Олег Ніколенко.

Зазначається, що п'ятеро тих, хто повернувся в Україну, зараз проходять фізичну та психологічну реабілітацію, що є стандартною практикою для всіх українців, які повернулися з полону.

Нагадаємо, 8 червня Російська православна церква заявила, що передала Угорщині групу українських військовополонених «закарпатського походження». Це підтвердив віце-прем’єр Угорщини.

У Міністерстві закордонних справ після цього заявили, що Угорщина тримає українських полонених в ізоляції та ігнорує спроби налагодити діалог. Через кілька днів стало відомо, що українським дипломатам вдалося вивезти з Угорщини п'ятьох військовополонених.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: