«Драматичний детектив із політичним підтекстом»: у ГУР прокоментували ситуацію із полоненими в Угорщині

Читать на русском
У ГУР заявили, що українських полонених не визволили після передачі Угорщини. Ще до офіційних заяв Україна знала про спецоперацію, але Будапешт усе заперечував.
Фото: РБК-Україна

Україна знала про російську спецоперацію щодо передачі українських військовополонених Угорщині ще до офіційних заяв. Але Будапешт у відповідь на запити заперечував факт операції.

Про це «Радіо Свобода» сказав представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов.

У Єврокомісії закликали Угорщину пояснити свою роль у звільненні полонених українцівПредставники ЄС хочуть дізнатися, як полонені воїни ЗСУ опинилися в Угорщині та чи комунікує Будапешт щодо повернення українців з Києвом.

«До того моменту, поки інформація не стала публічною в ЗМІ, потім її не оприлюднила в односторонньому порядку РПЦ і лише потім представники угорського уряду насправді почали достатньо різну інформацію надавати. Спочатку казали, що вони військовополонені, потім, що вони – вільні люди, що вони самі звернулись. Але ми розуміємо, що це не так. Був запит з боку Угорщини, конкретно стосовно військовополонених. Цьому є підтвердження, у тому числі документально», – розповів Юсов.

Він зазначив, що після передачі полонених Угорщині їх не звільнили, вони перебувають під наглядом, контакт та зв'язок із ними обмежені.

Попередній список військовополонених Україна має, але підтвердити його поки що немає можливості. Згідно з міжнародним правом, пояснив Юсов, це може зробити Червоний Хрест, але інформацію йому мають надати або росія, або Угорщина.

«Навіть держава-агресор офіційно нічого не повідомляє. Міноборони РФ не підтверджувало факт передачі. Маємо справу з якимось дуже дивним випадком, м’яко кажучи. Як і в багатьох інших випадках, коли мова йде про міжнародне право і державу-агресор. Ми чекаємо на офіційні підтвердження, на доступ до, ймовірно, 11 українських захисників. У нас є попередній список, втім отриманий з різних джерел, зокрема оперативними каналами. Ми не можемо називати його офіційним. Є список тих осіб, яких Угорщина запитувала у росії декілька місяців тому – там було 13 прізвищ. Є список з, ймовірно, одинадцятьма, які були передані. Те, що ми взагалі обговорюємо цю ситуацію, дуже прикро. Бо подія, яка могла б бути абсолютно позитивною, перетворюється на якийсь драматичний детектив з дуже відчутним політичним підтекстом. Насамперед з боку росії, яка проводить ІПСО...Ми повинні отримати комунікацію з усіма і родичі повинні спілкуватися з усіма звільненими. Цього наразі не відбулось», – сказав представник розвідки.

Нагадаємо, як учора розповіли у МЗС, українські дипломати протягом останніх днів робили безуспішні спроби зв'язатися з 11 військовополоненими. При цьому угорська влада ігнорує спроби України налагодити з цього питання діалог дипломатичними каналами.

Сьогодні міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що держава до передачі полонених не причетна – переговори нібито вели релігійні організації.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: