Депортація українських дітей: що відомо про роль Білорусі

Читать на русском

Одним із багатьох злочинів росіян в Україні є депортація дітей, відомо про майже 20 тисяч підтверджених випадків. Саме за цей злочин у березні Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт володимира путіну та дитячого омбудсмена рф Марії Львової-Бєлової. У травні стало відомо, що Україна також розслідує можливу роль Білорусі у насильницькій депортації дітей із окупованих територій. Останнім часом почало з'являтися більше інформації про причетність до цього режиму Лукашенка, який і так є співагресором росії. Докладніше – на інфографіці «Слово і діло».

На сьогоднішній день відомо про мінімум 19,6 тисяч українських дітей, які були депортовані або примусово переміщені з окупованої території України (Конвенція про захист цивільного населення під час війни забороняє такі дії). Повернути поки що вдалося лише 385 дітей.

Ордер на арешт володимира путіна був виданий саме у справі про депортацію дітей, оскільки цей злочин нескладно довести: є безліч потерпілих та свідків, а крім того, самі російські політики не заперечували, що вивозили українських дітей.

У квітні представники опозиції Білорусі повідомили, що дітей з окупованих територій вивозять не лише до росії, а й у Білорусь – на «відпочинок» та «оздоровлення».

У доповіді йшлося, що росія та Білорусь у рамках союзної держави затвердили спеціальні проєкти, спрямовані на переміщення, депортацію, вивезення українських дітей від 6 до 15 років на територію РБ.

З початку повномасштабної війни з України до Білорусі вивезли щонайменше 2 тисячі 150 дітей. Їх незаконно помістили у санаторії «Золоті піски» на Гомельщині та «Острошицьке містечко», а також у таборі «Дубрава» у Мінській області. «Лукашенко особисто віддавав накази про переміщення сиріт до Білорусі та сприяв їхньому прибуттю, надаючи фінансову та організаційну підтримку», – йшлося у доповіді опозиції.

У Білорусі українських дітей піддають ідеологічній обробці, цим займаються військові організації, пропагандисти та церква. «Дітям транслюються основні наративи так званого «руського миру»: не існує України як незалежної держави, українці – це «втрачені» росіяни, демонізується офіційна влада України», – розповів білоруський опозиціонер Павло Латушко.

Після цього стало відомо, що Офіс генпрокурора розслідує участь Білорусі у депортації українських дітей.

Компанія для путіна: кого з лідерів держав переслідували та покарали міжнародні судиКого із лідерів держав переслідували міжнародні суди за воєнні злочини та злочини проти людяності – на інфографіці.

У червні провладний білоруський активіст Олексій Талай підтвердив, що його фонд «організовував оздоровлення дітей із постраждалих регіонів Донбасу у білоруських таборах та санаторіях». Згоду на це і підтримку, за його словами, було отримано від самого Лукашенка.

Днями велике розслідування щодо депортації дітей у Білорусі опублікувало британське видання The Telegraph. Журналісти підтверджують, що мінімум у чотири табори в Білорусі («Острошицьке містечко», «Зубраня», «Дубрава», «Золоті піски») було вивезено понад 2 тисячі дітей, до осені їхня кількість може зрости до 3 тисяч.

Маршрут вивезення дітей пролягає через Ростов-на-Дону, звідти дітей перевозять до Мінська, а потім автобусом на різні локації. У таборах дітей «перевиховують», налаштовують проти України, згодом намагаються незаконно віддати на усиновлення.

Повідомляється, що докази проти Олександра Лукашенка та інших офіційних осіб Білорусі вже передано до Міжнародного кримінального суду в Гаазі.

Участь у депортації дітей з України визнав голова Червоного Хреста Білорусі Дмитро Шевцов: він заявив, що «брав, бере та братиме» у цьому «активну участь». Міжнародний Червоний Хрест уже розпочав розслідування, а міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав Міжнародний кримінальний суд видати ордер на арешт Шевцова.

Тим часом, видати ордер на арешт Лукашенка МКС закликали депутати Європарламенту. У доповіді, прийнятій комітетом із закордонних справ, йдеться, що Білорусь несе відповідальність за збитки, завдані Україні в ході війни, у тому числі через роль режиму Лукашенка у незаконному вивезенні дітей.

Нагадаємо, Парламентська асамблея Ради Європи визнала геноцидом депортацію та насильницьке переміщення українських дітей на територію росії. При цьому в резолюції наголошувалося на причетності до цього Олександра Лукашенка.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: