Пентагон придбає для України термінали Starlink, які Маск не зможе відключати – NYT

Читать на русском
Міністерство оборони США схвалило угоду з компанією SpaceX про покупку для України терміналів та послуг Starlink, які засновник компанії Ілон Маск не зможе відключати за власним бажанням.
Фото: Theo Wargo / WireImage

Пентагон схвалив угоду з компанією SpaceX про покупку для України Starlink, які засновник компанії Ілон Маск не зможе відключати за власним бажанням.

Про це повідомляє The New York Times.

Міністр оборони США Ллойд Остін схвалив угоду відомства про придбання сотень нових терміналів та послуг Starlink. Така угода дає Пентагону контроль над установкою, де працює сигнал на території України, і дозволяє не побоюватися його переривання за бажанням власника компанії SpaceX Ілона Маска.

Які країни та організації передали Україні термінали StarlinkТермінали Starlink Україні передавали Польща, USAID, SpaceX та інші приватні компанії. Докладніше – на інфографіці.

За словами двох американських чиновників, знайомих з угодою, йдеться про 400-500 нових терміналів Starlink, а схвалив угоду очільник Пентагону у червні.

Джерела, ознайомлені з договором, повідомляють, що Пентагон отримує контроль над налаштуваннями сигналів Starlink на території України, щоб нові пристрої мали можливість реалізувати поставлені цілі.

Як зазначається, це було зроблено для того, щоб забезпечити Україні термінали та послуги для виконання завдань без остраху переривання зв’язку.

Видання нагадує, що Маск відключав доступ до деяких терміналів Starlink в Україні.

За інформацією двох джерел, наприкінці 2022 року близько 1300 терміналів Starlink, придбаних через британського постачальника, перестали працювати в Україні після того, як уряд не мав змоги вносити щомісячну плату у розмірі 2500 доларів за кожний.

«Побачиш все на власні очі»: Зеленський запросив Маска приїхати в УкраїнуВолодимир Зеленський запросив Ілона Маска приїхати в Україну. Він закликав підприємця побачити наслідки російської агресії на власні очі.

Повідомляється, що доступ до Starlink також змінювався залежно від ходу війни, оскільки росія завойовувала територію, а Україна виборювала її повернення.

У міру того, як лінія фронту змінювалася, Маск використовував геозони для обмеження доступності Starlink на передовий. SpaceX використовує дані про місцезнаходження, зібрані його службою, для забезпечення дотримання обмежень геозони.

«Це спричинило проблеми. Коли восени ЗСУ спробували відбити такі міста, як Херсон, у районах, контрольованих рф, для зв'язку їм знадобився доступ до Інтернету. Федоров та військові надіслали Маску та співробітникам SpaceX листи з проханням відновити сервіс у районах, де наступала армія», – йдеться у статті NYT.

Як зазначається, зараз в Україні понад 42 000 терміналів Starlink використовуються військовими, лікарнями, підприємствами та гуманітарними організаціями.

Нагадаємо, в Україні повернули податки на ввезення генераторів та терміналів Starlink.

Також повідомлялося, що росія намагається заглушити Starlink в Україні за допомогою експериментальної зброї.

Раніше уряд США обговорив з Ілоном Маском роботу Starlink в Україні після того, як SpaceX обмежила використання Україною Starlink для керування дронами.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: