Росія намагається заглушити Starlink в Україні за допомогою експериментальної зброї – WP

Читать на русском
Росія намагається перешкодити доступу українських військ до інтернету через Starlink. Для цього рф місяцями експериментувала зі своїми системами радіоелектронної боротьби Тобол.
Фото: AFP/Getty Images

Росія намагається заглушити супутниковий інтернет Starlink в Україні. Для цього росіяни кілька місяців експериментували із системами радіоелектронної боротьби «Тобол», намагаючись порушити передачу сигналу.

Про це повідомляє The Washington Post, у розпорядженні якого є секретний звіт американської розвідки.

Які країни та організації передали Україні термінали StarlinkТермінали Starlink Україні передавали Польща, USAID, SpaceX та інші приватні компанії. Докладніше – на інфографіці.

У документі йдеться про те, що програма, нібито призначена для захисту супутників кремля, насправді може бути використана для атаки на супутники супротивника.

У компанії SpaceX, якій належить Starlink, відмовилися від коментарів. Хоча минулого року Ілон Маск визнавав спроби росії «націлитись» на його технологію. У Пентагоні також не стали коментувати інформацію, зазначивши лише, що Starlink є важливою для України технологією.

У Міністерстві оборони України заявили, що знають про зусилля росії і «вживають заходів щодо їхньої нейтралізації».

Видання пише, що незрозуміло, чи були збої в роботі Starlink в Україні результатом російських експериментів з «Тоболом» чи іншими засобами придушення, наприклад, Tirada-2.

Усього у росії є як мінімум сім комплексів «Тобол»: всі вони розташовані поряд з об'єктами, які використовуються для спостереження за супутниками. Зокрема, один із комплексів знаходиться під Москвою, один – поряд з окупованим Кримом та ще один – у Калінінграді.

Нагадаємо, на початку жовтня українські військові на фронті поскаржилися на збої у роботі терміналів Starlink.

У лютому стало відомо, що SpaceX обмежила використання Starlink українськими військовими для керування дронами. В Офісі президента України заявили, що компанії Ілона Маска бажано вибрати конкретну позицію.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: