Організовував катування полонених: ексочільнику Оленівської колонії повідомили про підозру

Читать на русском
СБУ повідомила про підозру ексочільнику Оленівської колонії, який причетний до масових катувань українських військовополонених.
Фото: росЗМІ

Служба безпеки України повідомила про підозру колишньому керівнику окупаційної «Волноваської виправної колонії» (Оленівська колонія). Він причетний до масових знущань над українськими військовополоненими.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Рада закликала світ відреагувати на вбивство військовополонених у ОленівціРада звернулася до ООН, ЄС, ОБСЄ та інших організацій та країн через масову страту українських військовополонених у Оленівці.

За даними слідства, зловмисник з початку повномасштабного російського вторгнення і до кінця липня 2022-го організував катування понад 100 полонених бійців ЗСУ.

«Для тортур над потерпілими їх відводили до спеціально створеного на території колонії «дисциплінарного ізолятора». У його застінках до людей застосовували різні види фізичного насильства і вчиняли психологічний тиск, які супроводжували постійними погрозами «повільного» вбивства. Для «конвоювання» людей до катівні фігурант залучав свого підлеглого – «молодшого інспектора відділу нагляду» окупаційної в’язниці, який також брав участь у тортурах над військовополоненими», – розповіли правоохоронці.

Колишнім головою окупаційної колонії виявився місцевий житель, який до 2014 року був начальником сектору з розшуку в Горлівському райвідділі розформованої міліції Донецької області. Під час окупації він став керівником колонії в Оленівці.

Обом фігурантам СБУ повідомила про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України (жорстоке поводження з військовополоненими, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

Нагадаємо, рік тому в колонії в Оленівці загинули щонайменше 50 українських військовополонених. У росії заявили, що Україна нібито завдала по колонії удару з РСЗВ HIMARS, але міжнародні експерти спростували цю версію.

На початку року місію ООН із встановлення фактів теракту було розпущено, результатів розслідування немає.

Україна повернула тіла військовополонених, які загинули внаслідок теракту. Але, за даними омбудсмена, у колонії у Оленівці ще залишаються українські військові.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: