За пів року жодних результатів розслідування теракту в Оленівці немає – омбудсмен

Читать на русском
Україна не отримала очікуваної реакції від міжнародної спільноти на вбивство росіянами військовополонених на території колонії в окупованій Оленівці.
Колонія в Оленівці пістя терактуФото: Reuters

Рівно пів року тому росіяни скоїли масове вбивство українських військовополонених в колонії селища Оленівка Донецької області, проте жодних результатів розслідування все ще немає.

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець в Telegram.

«Сьогодні – пів року як росіяни вчинили страшний теракт в Оленівці. Загинули наші воїни, українські військовополонені. Для мене та кожного українця — це цинічна публічна страта українських військових, які опинилися в полоні. І за це немає прощення», – заявив омбудсмен.

Він нагадав, що, за даними фахівців, вибух відбувся всередині, і способом здійснення цього вбивства була термобарична зброя.

Найкривавіші теракти росії за час повномасштабної війниРакетний удар по Дніпру, Вінниці, драмтеатру у Маріуполі, ТЦ у Кременчуці, вокзалу у Краматорську, на інфографіці – наймасштабніші та найкривавіші теракти росії.

«Україна не отримала очікуваної реакції від міжнародної спільноти – немає успіхів у розслідуванні, і ніхто не домігся бодай допуску на місце трагедії», – зазначив Лубінець.

За його словами, Міжнародний Комітет Червоного Хреста не відреагував належним чином на теракт, і «незрозумілою» залишається позиція ООН.

«Спочатку генсекретар організував окрему місію до Оленівки. Проте не було докладено зусиль для зустрічей з українською стороною, щоб взяти напрацювання та документи щодо теракту. А вже через п'ять місяців місію ООН розформували без жодної критики РФ, яка за весь цей час не надала доступу ні представникам місії, ні українській стороні, і фактично зірвала розслідування», – заявив Лубінець.

Омбудсмен вважає, що п'ять місяців – це великий термін, щоб «замести сліди», але малий термін, щоб забути про злочин. Він запевнив, що Україна розслідуватиме вбивство військовослужбовців в Оленівці, і це буде ще один особливий факт для спеціального трибуналу.

Нагадаємо, 29 липня пролунав вибух у колонії в окупованій Оленівці, де утримувалися українські військовополонені – загинули щонайменше 50 бійців.

Також повідомлялося, що Україна отримала більш ніж 50 тіл загиблих у колонії в Оленівці.

Раніше омбудсмен прокоментував нейтральну позицію ООН щодо масового вбивства українських захисників у Оленівці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: