Українські військові розпочали новий етап у контрнаступі та просуваються на півдні – WP та NYT

Читать на русском
Українські військові розпочали новий етап контрнаступу, повідомляють одразу кілька джерел. Основний удар буде зосереджено на півдні, щоб перерізати сухопутний коридор до Криму.
Atlantic Council

Україна визначила основний напрямок свого контрнаступу і вже почала перекидати туди резерви. Головний удар буде зосереджено у південній частині Запорізької області.

Про це два представники Пентагону розповіли The New York Times.

У Міноборони назвали причини, які сповільнюють контрнаступ ЗСУМіністр розповів, що сповільнення контрнаступу викликано великою кількістю мінних полів. Через це ЗСУ доводиться розчищати вручну стежки через поля.

Вони повідомили, що українські війська намагаються просунутися на південь через російські мінні поля та інші укріплення у напрямку Токмака та, у разі успіху, Мелітополя.

Мета ЗСУ – перерізати сухопутний міст до Криму чи принаймні просунутися досить далеко, щоб поставити стратегічно важливий півострів у зону досяжності української артилерії.

На думку офіційних осіб, нова операція у разі успіху може зайняти від одного до трьох тижнів. «Це велике випробування», — сказав один із високопосадовців.

Видання The Washington Post з посиланням на джерела також пише, що українські сили розпочали новий ривок у контрнаступі і просунулися на південь від Оріхова у Запорізькій області. Метою також називають вихід до Азовського моря, щоб перерізати сухопутний коридор.

«Ми бачимо ознаки підготовки до введення у бій додаткових сил у районі Запоріжжя. Але неясно, якою може бути мета цих кроків», — сказав офіційний представник США.

За його словами, додаткові підрозділи ЗСУ могли бути відправлені туди для формуючих операцій, які допомагають створити сприятливі умови для більшої битви – наприклад, знайти слабкі місця в обороні. Крім того, наголосив він, це може бути ротацією.

«Немає високого почуття впевненості в тому, що це великий крок», – сказав чиновник.

Нагадаємо, у вечірньому зверненні президент Володимир Зеленський повідомив про «дуже непогані результати» у ЗСУ на фронті. При цьому в Інституті вивчення війни також підтверджують, що українські військові розпочали велику контрнаступальну операцію у Запорізькій області.

Раніше журналісти Bild також писали, що українські війська готуються завдати масштабного удару по російській армії на територіях півдня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: