Ігнат спрогнозував, коли в українському небі з'являться перші винищувачі F-16

Читать на русском
Україна може отримати літаки F-16 паралельно із навчанням наших пілотів. Винищувачі зможуть прикрити небо від дронів та крилатих ракет майже на 100 відсотків.
Юрій Ігнатarmyinform.com.ua

Американські винищувачі F-16 почнуть передавати Україні одночасно із завершенням навчання на них наших пілотів. При цьому процес навчання може тривати менше 6 місяців.

Про це розповів речник Командування Повітряних сил ЗСУ, полковник Юрій Ігнат в інтерв'ю РБК-Україна.

На озброєнні яких країн є винищувачі F-16Американські винищувачі F-16 є на озброєнні 25 країн і ще три країни чекають на постачання. Найбільше літаків, звісно, у США.

Зокрема, у нього запитали: коли перші ескадрильї та перші винищувачі з'являться в Україні та почнуть виконувати бойові завдання?

«Ми говоримо про те, що, ймовірно, з навчанням пілотів паралельно проходитиме і передача літаків. Я не кажу, що це буде точно... Але проходитиме передача і технічної документації, і механізмів», – сказав Ігнат.

Спікер уточнив, що одна справа – це просто передати літак, а вже інша – як він обслуговуватиметься в Україні, на якій базі.

«Тому не можна назвати точні терміни, але ми очікуємо, що вони будуть стислішими. І якщо це буде хоча б одна ескадрилья на початку – це буде добре», – зазначив він.

Коли розпочнеться навчання українських пілотів на F-16

За словами Ігната, старт навчання українських пілотів може бути вже наприкінці цього літа.

«Кінець літа – це кінець серпня. Якщо це станеться швидше, як про це заявили Сполучені Штати – це можна лише вітати», – сказав речник ПС ЗСУ.

Ігнат уточнив: найкоротший курс, який необхідний для того, щоб наші пілоти могли виконувати бойові завдання – це шість місяців, можливо, навіть менше.

«Через півроку можна підготувати кілька ескадрилій цих винищувачів для виконання поточних завдань, які нам дуже потрібно виконувати вже сьогодні – звільняти наші території, допомагати наземним військам та основне – завойовувати перевагу у повітрі», – додав він.

Ігнат зазначив, що F-16 допоможуть захистити небо від крилатих ракет і дронів майже на 100%.

«Він може прикрити небо від дронів-камікадзе та крилатих ракет, тобто наблизити відсоток ураження до 100, зараз ми маємо 70-80% - це при сильних російських атаках, з F-16 цей показник може збільшитися до максимального», – резюмував Ігнат.

При цьому він додав, що балістичні ракети винищувачі, на жаль, збивати не зможуть.

Нагадаємо, міністр оборони Олексій Резніков заявив, що Україна може отримати літаки F-16 вже у 2024 році.

Також повідомлялося, що у червні перші групи пілотів з України вирушили до Британії на навчання.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: