Україна розслідує роль Білорусі у депортації дітей – Reuters

Читать на русском
Україна розслідує депортацію понад 19 тисяч дітей з окупованих територій, зокрема до Білорусі.
NurPhoto/picture alliance

Україна розслідує можливу роль Білорусі у насильницькому переміщенні дітей із окупованих росією територій.

Про це Reuters повідомили в Офісі генерального прокурора.

Омбудсмен повідомила, які п'ять сценаріїв використовує рф для викрадення українських дітейРосійська армія здебільшого використовує п'ять сценаріїв для переміщення українських дітей на територію рф.

Раніше білоруська опозиція у вигнанні повідомила, що 2150 українських дітей, у тому числі сироти віком від 6 до 15 років, було відправлено до так званих оздоровчих таборів на території Білорусі – «Золоті Піски» в Гомельській області та санаторно-курортного табору «Острошицький Городок» у Мінській області. А Олександр Лукашенко, йшлося у доповіді, «особисто віддав розпорядження про передачу дітей-сиріт до Білорусі та сприяв їхньому приїзду фінансовою та організаційною підтримкою».

В Офісі генпрокурора повідомили агентству, що порушено кримінальну справу за фактом депортації понад 19 тисяч дітей із окупованих Донецької, Луганської, Запорізької, Херсонської та Харківської областей, зокрема до Білорусі.

«Факт та обставини вивезення українських дітей з тимчасово окупованих територій України до так званих «оздоровчих таборів» у Білорусі наразі розслідуються в рамках зазначеного кримінального провадження», – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, 17 березня Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт президента росії володимира путіна, а також уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у незаконній депортації українських дітей.

Нещодавно Парламентська асамблея Ради Європи визнала геноцидом депортацію та насильницьке переміщення українських дітей на територію росії. При цьому в резолюції наголошувалося на причетності до цього Олександра Лукашенка.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: