День захисту дітей: скільки маленьких українців постраждали від російської агресії

Читать на русском

Міжнародний день захисту дітей в Україні розпочався з того, що росія завдала ракетного удару по Києву і вбила одну дитину, ще одну поранила. Діти і так належать до вразливих категорій населення, і повномасштабна війна ще більше погіршила їхнє становище: як констатували в ЮНІСЕФ, діти не тільки гинуть і зазнають поранень, а й вимушено залишають свої будинки, пропускають навчання та позбавляються переваг безпечного та спокійного життя. Основні цифри, що показують вплив війни на українських дітей, зібрало «Слово і діло».

Станом на 1 червня, за даними Офісу генпрокурора, під час повномасштабної війни загинуло 485 дітей, 992 отримали поранення (інфографіка наприкінці публікації). Крім того, 393 дитини вважаються зниклими безвісти. Це все приблизні цифри, оскільки точну кількість постраждалих не можна встановити через бойові дії та окупацію частини територій.

Також на сьогоднішній день відомо про близько 19,5 тисяч випадків депортації дітей. Саме за цей злочин Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт володимира путіну та російської уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової.

При цьому, за словами омбудсмена Дмитра Лубінця, Україна має докази причетності до депортації дітей не лише росії, а й Білорусі, куди їх вивозили до «оздоровчих таборів».

Кількість депортованих дітей знову-таки приблизна, адже це лише верифіковані випадки. За словами Лубінця, рф могла вивезти з Луганської, Донецької, Запорізької, Херсонської областей та Криму близько 150 тисяч дітей. На думку дитячого омбудсмена Дар'ї Герасимчук, таких випадків може бути 200-300 тисяч.

Повернути поки що вдалося лише 371 дитину.

З початку повномасштабної війни 250 дітей стали сиротами, оскільки їхні батьки загинули чи зникли безвісти.

Близько мільйона дітей мають офіційний статус внутрішньо переміщених осіб, а понад 2 мільйони стали біженцями.

У День захисту дітей – основні цифри, що свідчать про вплив повномасштабної російської агресії на українських дітей.
Діти, які постраждали від російської агресіїСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Нагадаємо, дитячий омбудсмен назвала п'ять сценаріїв, які росія використовує для викрадення українських дітей.

У розслідуванні підрозділу факультету охорони здоров'я Єльського університету йшлося про те, що росія примусово переселила понад 6 українських дітей у спеціальні табори для «ідеологічного перевиховання».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: