ПАРЄ вперше назвала депортацію українців «геноцидом» і визнала Лукашенка причетним до дій рф

Читать на русском
У резолюції зазначено, що згідно з нормами міжнародного права примусова депортація є ознакою геноциду.

Парламентська асамблея Ради Європи визнала геноцидом депортацію та насильницьке переміщення українських дітей на територію росії.

Про це повідомив член української делегації у ПАРЄ, народний депутат Олексій Гончаренко.

Компанія для путіна: кого з лідерів держав переслідували та покарали міжнародні судиКого із лідерів держав переслідували міжнародні суди за воєнні злочини та злочини проти людяності – на інфографіці.

За ухвалення резолюції проголосували 87 депутатів із 89 присутніх. У документі зазначено, що згідно з нормами міжнародного права примусова депортація є ознакою геноциду.

Тому всі випадки депортації українських дітей і дорослих повинні бути розслідувані, а всі причетні, у тому числі президент рф володимир путін, повинні понести відповідальність.

«І це одне з головних рішень ПАРЄ у цій резолюції. Не всі члени ПАРЄ є країнами, які ратифікували Римський статут. І саме ухвалення цієї резолюції розширює коло країн, де путін офіційно вважається підозрюваним у військових злочинах», – пояснив Гончаренко.

Крім того, сьогодні ПАРЄ визнала самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка причетним до примусового переміщення дітей та дорослих із окупованих територій України.

«Що автоматично робить Лукашенка винним у геноциді, який веде росія в Україні», – написав нардеп.

Нагадаємо, у березні Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав міжнародний ордер на арешт володимира путіна, а також уповноваженого з прав дитини Марії Львової-Бєлової.

Раніше повідомлялося, що ЄС готує програму повернення вкрадених росією українських дітей.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: