ПАР розглядає перенесення саміту БРІКС до іншої країни, щоб не заарештовувати путіна – Reuters

Читать на русском
Саміт БРІКС можуть перенести до Китаю, щоб Південній Африці не довелося заарештовувати путіна після приїзду в країну.
TASS via Getty Images

Південна Африка продовжує обмірковувати варіанти, як не виконувати ордер Міжнародного кримінального суду на арешт володимира путіна. Один із можливих сценаріїв – перенесення серпневого саміту БРІКС до іншої країни.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на чиновника в уряді.

Ордер МКС: які країни-учасники Римського статуту готові заарештувати путіна, а які – ніЗаарештувати путіна відмовилися лише три країни-учасники Римського статуту. Які країни готові зробити це – на інфографіці.

Агентство пише, що один із варіантів, який набрав популярності серед південноафриканських офіційних осіб, — це попросити Китай провести саміт.

Остаточного рішення поки що не ухвалено: керівництво країни ще має заслухати доповіді профільних міністрів. Крім того, від Кремля чекають на відповідь, чи збирається путін особисто відвідати саміт.

Нагадаємо, раніше Південна Африка заявила, що надасть дипломатичний імунітет учасникам двох зустрічей країн групи БРІКС, зокрема саміту, на який запрошено путіна. Але наголошувалося, що імунітет не поширюється на ордери міжнародних судів.

Один із міністрів повідомив про плани ПАР ухвалити закон про зміцнення суверенітету стосовно Міжнародного кримінального суду – щоб мати право самій вирішувати, заарештовувати чи ні лідера, ордер на якого видав суд.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: