Вже шість держав приєдналися до гарантій безпеки для України від G7 – звернення Зеленського

Читать на русском
До наступного саміту НАТО у Вашингтоні Україна разом із партнерами має сформувати нові спільні позиції, на які заслуговують наша держава та наші воїни. Про це сказав президент Володимир Зеленський.
Президент України Володимир ЗеленськийФото: Офіс президента

Декларацію щодо гарантій безпеки для України, яку погодили на саміті НАТО у Вільнюсі лідери «Великої сімки» (G7), підтримали ще шість країн.

Про це президент України Володимир Зеленський сказав у зверненні за підсумками 505-го дня повномасштабної війни.

«Дуже вдалу нашу домовленість щодо гарантій безпеки для України на шляху в НАТО продовжуємо підготовкою договорів з країнами. Двосторонніх договорів. Минула лише доба після Вільнюса, а до семи найбільших демократій світу, із якими ми вчора погодили гарантії безпеки, приєдналися вже шість країн. Це Чехія, Данія, Нідерланди, Норвегія, Іспанія та Швеція. Дякую! Впевнений: коло гарантів буде збільшуватися. Україна та Сполучені Штати вестимуть перелік держав, які будуть приєднуватися до нашої спільної з «Великою сімкою» декларації про гарантії безпеки на шляху в НАТО», – зазначив він.

Patriot, боєприпаси та далекобійні ракети: яке озброєння обіцяли Україні на саміті НАТОНову військову допомогу Україні до та під час саміту НАТО пообіцяли майже десять країн. Яке озброєння нададуть – на інфографіці.

Головне зі звернення українського лідера:

  • Перше. Нарада з керівником Служби безпеки України Малюком. Нарада з керівниками розвідки: ГУР – Буданов, зовнішня розвідка – Литвиненко. Дуже уважно аналізуємо ситуацію – усе, що пов’язане з війною, і все, що важливо для внутрішньої безпеки.

  • Друге. Нарада з міжнародниками. Уряд, Офіс. Уже починаємо готуватися до наступного саміту НАТО у Вашингтоні. Зараз на саміті у Вільнюсі ми отримали хороші домовленості для України практично з усіма партнерами. Дуже хороша зустріч була у нас із Президентом Байденом, із його командою: міністр оборони Остін, радник із питань нацбезпеки Салліван.

  • З усіма у «Великій сімці», встигли зустрітись і з багатьма партнерами в НАТО. Тепер час кожну таку домовленість зробити конкретним результатом. Є в нас Рада Україна – НАТО, і цей формат має працювати змістовно.

  • Готуємо пропозиції нашим партнерам. Є нові домовленості щодо зброї, щодо техніки, щодо авіації, і зараз їх конкретизуємо. Обговорили сьогодні й підготовку Кримської платформи.

  • Говорив сьогодні з Президентом Південно-Африканської Республіки Рамафосою. Жодного дня не втрачаємо уваги до Формули миру та всього того, що потрібно, щоб реалізувати Формулу. Я запросив пана президента приєднатися до нашої гуманітарної ініціативи «Зерно з України».

  • Ми однаково бачимо необхідним продовження Чорноморської зернової ініціативи. Дуже важливо, щоб не було жодних загроз продовольчій безпеці будь-де у світі.

«І, звичайно, я хочу подякувати кожному нашому воїну, всім українським захисникам і захисницям», – зазначив президент.

Нагадаємо, Володимир Зеленський розповів, якими будуть наступні кроки України на шляху до НАТО.

Також президент України пояснив, чим гарантії безпеки від G7 відрізнятимуться від Будапештського меморандуму.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: