Україну залишило останнє судно в рамках поточної зернової угоди – Reuters

Читать на русском
Журналісти зазначають, що ситуація із продовженням угоди та виконанням умов поточного договору залишається неоднозначною. Так, з 27 червня не вдалося зареєструвати жодного нового судна через позицію росії.
TQ SamsunФото: Reuters

У неділю, 16 липня, з порту Одеси вийшло останнє судно в рамках чинної Чорноморської зернової угоди, термін якої спливає в понеділок.

Про це повідомляє портал Reuters.

Росія майже зі стовідсотковою ймовірністю вийде із зернової угоди в липні – ReutersЖурналісти зазначають, що зернова угода дозволяла країні-окупанту здійснювати безпечний експорт аміаку трубопроводом, що йде через територію України. Однак росія більше не зацікавлена в цьому маршруті поставок.

Йдеться про балкер TQ Samsun, який курсує під прапором Туреччини. Судно має доставити 23,5 тисячі тонн кукурудзи та 15 тисяч тонн ріпаку до Нідерландів.

Журналісти зазначають, що ситуація із продовженням угоди та виконанням умов поточної угоди залишається неоднозначною.

Так, з 27 червня не вдалося зареєструвати жодного нового судна через позицію росії, яка навмисно гальмувала роботу угоди.

«Представник ООН заявив у п'ятницю, що генеральний секретар Антоніу Гутерріш чекає на відповідь від президента росії володимира путіна на пропозицію про продовження угоди. При цьому путін сказав президенту ПАР Сирілу Рамафосе у телефонній розмові в суботу, що зобов'язання щодо усунення перешкод для російського експорту продовольства та добрив ще не виконані», – йдеться у публікації.

Нагадаємо, за даними AFP, путін нібито погодився продовжити термін дії зернової угоди. При цьому жодна з офіційних сторін угоди цю інформацію наразі не коментувала.

Раніше ми розповідали, чи може росія залишити угоду і що в цьому випадку зможуть зробити Україна та союзники.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: